Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Měření úsekové rychlosti

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požadoval poskytnutí následujících informací:

1) Zajišťujete správu nebo obsluhu nebo provoz automatizovaného technického prostředku sloužícího k měření rychlosti na dálnici D1 ve směru na Prahu, u kterého je k projednání přestupků místně příslušný Městský úřad Havlíčkův Brod? Jinými slovy disponujete nějakými užívacími právy k rychloměru z něhož jsou oznámení o přestupku předávána na Městský úřad Havlíčkův Brod?

2) Pokud je odpověď na kteroukoliv z otázek pod bodem 1) pozitivní, tak žádáme o informaci na základě jakého soukromoprávního právního podkladu (kupní smlouvy, nájemní smlouvy, atd.) provádíte správu nebo obsluhu nebo provoz automatizovaného technického prostředku sloužícího k měření rychlosti na dálnici D1 ve směru na Prahu, u kterého je k projednání přestupků místně příslušný Městský úřad Havlíčkův Brod? Žádáme též o informaci - kopii této smlouvy zmíněné v předchozí větě. Žádáme o informaci - ověřovací list tohoto automatizovaného technického prostředku sloužícího k měření rychlosti.

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a sdělila žadateli, že úsekové měření rychlosti na dálnicích se uskutečňuje v souladu s Dohodou o společném postupu při provozování systémů umožňujících měření úsekové rychlosti na komunikacích ve správě Ředitelství silnic a dálnic České republiky (dále jen „ŘSD ČR“) ze dne 24. 3. 2017. Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia České republiky (dále jen „ŘSDP PP ČR“) vždy od ŘSD ČR obdrží informaci o plánovaném zahájení provozu systému měření úsekové rychlosti (dále jen „MÚR“) na konkrétním místě a k tomuto následně vydá své stanovisko. Majitelem a správcem kamerového systému MÚR je tedy ŘSD ČR, Policii České republiky je na základě zmíněné „dohody“, v souladu se zákonem, umožněno měření rychlosti. Policie České republiky nemá možnost generovat a následně manipulovat se záznamy z kamer MÚR. Data z kamerového systému MÚR jsou přenášena na policejní úložiště v podobě datových vět a následně jsou automaticky přenášena na úložiště pověřené obce, v tomto případě tedy Havlíčkova Brodu, kde jsou záznamy generovány a pracovník pověřené obce má možnost s nimi dále manipulovat (přenášet, tisknout apod.). Policie České republiky tuto možnost nemá. Ve věci záznamů povinný subjekt doporučuje obracet se vždy na příslušnou pověřenou obec. Přes Policii České republiky data pouze „prochází“, aniž by s nimi bylo jakýmkoliv způsobem nakládáno.  

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 4. 12. 2019

vytisknout  e-mailem