Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Měření rychlosti a technické vybavení

Žadatelka požádala o informace týkající se možnosti způsobu provádění měření z jedoucího vozidla z protisměru a technického vybavení Policie České republiky. Žadatelce byly poskytnuty následující informace:  

Policie ČR v současné době disponuje měřícími zařízeními, která umožňují měření rychlosti vozidel na pozemních komunikacích za jízdy, přičemž mohou být měřena jak vozidla jedoucí ve stejném směru, tak vozidla jedoucí opačným směrem. 
 
Radarový měřič rychlosti pracuje na základě využití Dopplerova jevu. Při překročení nastavené hranice rychlosti projíždějícím vozidlem je automaticky pořízena digitální obrazová dokumentace. Digitální fotografie je doplněna o naměřené údaje a v nezměnitelné podobě uložena na pevný disk radarového měřiče. Digitální snímek obsahuje zobrazení měřeného vozidla, směr jízdy, naměřenou rychlost, rychlost měřícího vozidla, datum a čas měření a další údaje. Na displeji měřiče je zobrazována jak rychlost měřeného vozidla, tak rychlost měřícího vozidla. Rychlost měřícího vozidla je při měření rychlosti zohledněna za pomocí přesného odpočtu a nemá na výsledek měření žádný vliv. Veškeré měřiče rychlosti užívané Policií ČR jsou schváleny a ověřeny podle podmínek uvedených v zákoně č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění pozdějších předpisů, čímž je garantována přesnost jejich měření.
 
Policie České republiky využívá k měření rychlosti zařízení typu RAMER, konkrétně RAMER 7CCD, RAMER AD9C, RAMER10 C. Výrobcem těchto měřících zařízení je firma RAMET C.H.M a.s., Kunovice. 


6. 6. 2011

vytisknout  e-mailem