Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Mephedron, droga roku 2010

Meow meow v tažení Evropou 

Obrázek č. 1Obrázek č. 1
                Mephedron patří do skupiny derivátů cathinonu, což je účinná látka obsažené v rostlině Catha edulis (kata jedlá). Obecně nejsou volné cathinony ve formě báze příliš stálé a proto se s nimi setkáváme ve formě solí. Například cathinon přechází v méně psychoaktivní norpseudoefedrin, což je také důvod proč se listy katy konzumují pouze v čerstvém stavu. Přestože syntetických derivátů cathinonu je celá řada, největší oblibě se těší právě mephedron. 
                Mephedron, neboli 4-methylmethcathinon, 4-MMC[1] je mezi uživateli známý pod jmény meow meow, Miaow, MMCAT, ketones, bubble atd. Během roku 2009 se dostal mephedron do popředí zájmu uživatelů stimulačních drog a čtenáři časopisu Mixmag[2] jej zařadili na 4. místo v oblíbenosti (po marihuaně, MDMA a kokainu). Jedná se o relativně novou drogu, která se poprvé objevila v roce 2007. 4-MMC byl původně obsažen v legálním přípravku, stimulantu Neodoves z laboratoří izraelské firmy Neorganics. Tento produkt byl ovšem po zařazení 4-MMC izraelskou vládou na seznam nelegálních látek stažen z prodeje.
Obrázek č. 2Obrázek č. 2
               Koncem roku 2009 a převážně začátkem roku 2010 se povědomí o této droze dostalo prostřednictvím médii k široké veřejnosti. V prosinci 2009 bylo v UK evidováno více jak 30 internetových obchodů, které prodávaly mephedron a v březnu 2010 jich bylo aktivních dokonce 78. Mephedron byl v UK prodáván jako rostlinné hnojivo, koupelová sůl nebo „research chemicals“ v podobě bílého prášku (obrázek 1) od 1 g až po kilogramové množství v ceně 10-15 GBP/g. Zajímavá je i čistota, více než 95%. Ve velkém tzv „bulk“ objemu lze mephedron zakoupit přímo z pestré nabídky asijských manufaktur[3]. Mephedron společně s dalšími syntetickými cathinony se vyskytuje v celé řadě stimulačních přípravků, prodávaných jako „party pills“ pod nejrůznějším označením s popisem, že se jedná o legální látky neobsahující BZP.          
                V březnu roku 2010 byla v Dublinu provedena obsáhlá studie[4], ve které bylo analyzováno 18 vzorků prodávaných v internetových smartshopech. Všechny obsahovaly deriváty cathinonu a v pěti z nich byl nalezen mephedron. Tyto tablety se prodávají pod označením: The Business, Diablo XXX, Magic, Blow a wild Cat[5](obrázek 2).
        
Psychoaktivní vlastnosti         
                Mephedron patří mezi stimulanty. Účinky má podobné jako ostatní cathinony, ovlivňuje přenašeče monoaminů (serotonin, dopamin, noradrenalin). Vlastnostmi se bude blížit ostatním stimulantům z velké rodiny budivých fenethylaminů, ale vzhledem k jeho strukturnímu charakteru (obsahuje navíc ketoskupinu) bude hůře prostupovat hemato-encefalickou bariérou, což může zpomalit nástup psychoaktivních účinků. V současné době neexistují žádné klinické studie farmakokinetiky a farmakodynamiky a dostupné informace o toxicitě a vedlejších účincích jsou kromě několika případů hospitalizace uživatelů (31 případů v Londýně od ledna 2009) získány na internetových diskusních fórech uživatelů. Nástup účinků při orální aplikaci je popisován mezi 15-45 minutami. Při per nasální aplikaci „šňupáním“ uživatelé popisují první účinky během několika minut s vrcholem během 30 minut. Efekt přetrvává po dobu 2-3 hodin a proto je obvyklé užití několika dávek během taneční party. Vedlejší účinky jsou spojeny s excitací a neklidem, záchvaty, skřípání zubů, nevolností, pocením a bolestí na hrudi. Uživatelé popisují euforické stavy a potřebu stále vykonávat nějakou činnost, objevuje se intenzivní potřeba komunikace a kontaktu. Toxicita mephedronu se projevuje tachykardii a hypertensí. Vyšší dávky vedou k halucinacím a psychózám. Rozvinout se může také serotoninový syndrom známý u uživatelů tablet XTC. Zatím nebyla provedena žádná studie zabývající se možnou závislostí na mephedronu, nicméně je popsán jeden případ mladého muže z Anglie, u kterého se po 18 měsíčním užívání rozvinula závislost spojená s psychózou a halucinacemi.
                V současné době je popsána řada úmrtí spojená s užitím mephedronu. Například 14. prosince 2008 zemřela 18 letá dívka ve Švédsku[6], u které bylo indikováno užití mephedronu. Pitva ukázala otok mozku a smrt v důsledku selhání oběhového a respiračního systému, zřejmě v důsledku hyponatrémie. Dále bylo prokázáno nejméně 18 případů úmrtí v Anglii v souvislosti s užitím mephedronu. Mediálně je například známý případ sebevraždy mladého muže[7], dále úmrtí 24 leté dívky v severním Yorkshiru[8]
 
Syntéza mephedronu
                V přípravě mephedronu se vychází z jeho prekurzoru, což je 4-methylpropiofenon, který bromací přechází na 4-methylbromopropiofenon. Následná reakce s methylaminem poskytne žádaný mephedron, ovšem jako racemát (směs dvou optických izomerů 1:1). Poslední krok je převedení mephedronu na hydrochlorid a krystalizace. Potřebné laboratorní vybavení je podobné jako při výrobě MDMA nebo amfetaminu.
 
Legislativa a záchyty mephedronu
                V Evropské unii byla v roce 2009 celá řada záchytů mephedronu[9], nejvetší byl v Holandsku 276000 tablet a 50 kg prášku. Celkově připadá 97% záchytů na prášek a zbytek na tablety s různým logem (Německo 4400 tablet s trojúhelníkovým logem, Litva 678 tablet s „R“ logem, Slovensko 1197 tablet s „®“ logem). Uvedená látka není v ČR na seznamu zakázaných látek a v současné době evidujeme na území ČR jeden záchyt 3 g mephedronu (březen 2010) v Břeclavi. Situace s volným prodejem mephedronu se v UK změnila po jeho začlenění mezi zakázané látky a od 16.4.2010 nelze mephedron prostřednictvím internetových obchodů zakoupit. K podobným opatřením přistoupila i celá řada dalších zemí Evropské unie, například v Irsku je ochod s mephedronem nelegálním od června 2010, v Holandsku od března 2010, v Maďarsku od února 2010 atd. 
                Vzhledem k tomu, že napříč Evropskou unií dochází k přidávání mephedronu na seznam zakázaných látek, lze očekávat objevení dalších nových tzv. „designer drugs“ s podobnými vlastnostmi. Tento předpoklad se již postupně naplňuje a na internetových obchodech se objevily látky, například pod označením NRG-1, Energy 1, což je naftylpyrovaleron známý jako naphyron, dále metamfepramon (INN, dimethylcathinon).
                Závěrem lze říct, že mephedron stejně jako ostatní deriváty cathinonu představuje nový směr „designer drugs“. Velké nebezpečí tkví především v tom, že se jedná o poměrně nové látky, u kterých neexistují v současné době žádné klinické studie a nejsou dostupná relevantní data o účincích při chronickém působení. Povzbudivá je reakce legislativních orgánů v celé řadě zemí Evropské unie (například UK, Irsko) a tím významné snížení dostupnosti mephedronu pro uživatele.
 
                                                                                          Kpt. Ing. Martin KUCHAŘ, Ph.D. NPC

 


[1] systematicky dle IUPAC konvence: (R,S)-2-methylamino-1-(4-methylfenyl)propanon
[2] Mixmag únor 2010 (největší světový magazín z prostředí klubových party a taneční scény)
[3] např. firma Nutriplantas (Čína) mephedron 50kg/3000EUR
[4] Kavanagh. P.V. Trinity centre for health science, Dublin
[5] např. Mysteriousplants.com (dosud stále aktivní)
[6]The Local 14.12.2008, Sweden’s news in EN
[7] Rutherford A. Irish Inependence 25.3.2010
[8] Pearse D. News Sky 23.3.2010
[9] EMCDDA report 3.3.2010

 

vytisknout  e-mailem