Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Mělník a bezdomovci

Mělník - Další pokračování projektu zaměřeného na osoby bez přístřeší. 

Večerní kontrola mezi bezdomovci
 
     Dne 04. 12. 2013 byla na území města Mělníka provedena kontrola míst, kde se vyskytují osoby bez přístřeší, které jsou často označované za bezdomovce. Za bezdomovce lze označit  osobu, která nemá domov či možnost dlouhodobě využívat nějaké přístřeší.
Osoby, které jsou takto označovány je možné označit podle zákona jako osoby společensky nepřizpůsobené a sociální práci s nimi vymezuje zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Tato služba je na Městském úřadě Mělník, odboru sociálních věcí a zdravotnictví zajišťována sociálními kurátorkami a terénními pracovníky. Ti poskytují odborné sociální poradenství osobám ohroženým sociálním vyloučením z důvodu předchozí ústavní nebo ochranné výchovy nebo výkonu trestu, také osobám, jejichž zájmy jsou ohroženy trestnou činností jiné osoby a osobám, jejichž způsob života může vést ke konfliktu se společností.
     Vzhledem k tomu, že se snižují venkovní teploty, vzrůstá i riziko spojené s pobytem těchto lidí venku, zejména v nočních hodinách. Z tohoto důvodu byla jako každý rok připravena preventivní akce, která se uskutečnila ve spolupráci manažerky prevence kriminality, strážníků Městské policie Mělník a policistou Preventivně informační skupiny PČR ÚO Mělník. Místa, kde by se tyto osoby mohly zdržovat byla nejprve vytipována a následně navštívena s cílem nejen zmapovat počet osob, ale i jejich potřeby, zejména s ohledem na možnost nabídnout jim bydlení a další sociální služby, jenž ve městě fungují.
     Navštíveno bylo sedm lokalit, kde bylo zastiženo pět osob. Čtyři osoby uvedly, že chtějí spolupracovat při řešení své situace. Pouze jeden muž sdělil, že mu tento způsob života vyhovuje, přesto byl poučen o možnostech jiného druhu bydlení a sociálních službách, jenž může využít.
Dne 05. 12. 2013 byly o kontaktovaných osobách vyrozuměny ve dvou případech sociální kurátorky a ve dvou případech terénní sociální pracovnice Služeb prevence města Mělníka. Ještě téhož dne bylo osobám zkontaktovaným při noční kontrole poskytnuto sociální poradenství, pomoc potravinová i materiální. Sociální kurátorky i terénní sociální pracovnice spolupracují celoročně i s osobami, které se nepodařilo při této kontrole zastihnout.
Tento druh spolupráce se ukázal jako přínosný, a to pro všechny strany, neboť byl oceněn i navštívenými bezdomovci.
 
Za realizační tým:
Bc. Irena Podivínská, DiS., manažerka prevence kriminality
por. Petr Limprecht, preventista MěP Mělník
nprap. Václav Tichý, Preventivně informační skupina Policie ČR Mělník
 
 
10. prosinec 2013
nprap.Václav Tichý
 

vytisknout  e-mailem