Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Mělničtí kriminalisté odhalili pachatele série pětadvaceti krádeží

Svým jednáním způsobili škodu převyšující 500 000,- Kč 

     V době od konce března do začátku října letošního roku došlo na Mělnicku celkem k pětadvaceti případům, při kterých se neznámý pachatel vloupal do rekreačních objektů, sportovních areálů, objektů patřících zájmovým sdružením a stranou jeho zájmu nezůstal ani hřbitov, kostel, osobní automobil, areál školského zařízení a v jednom případě rodinný dům.
    Kriminalistům se v rámci vyšetřování těchto případů podařilo zjistit informace, které je nakonec dovedly až k jednadvacetiletému muži z Mělnicka, který má vloupání na svědomí.       
    Podezřelý se v uvedené době vloupal do dvanácti rekreačních chat na Liběchovsku a Kokořínsku. Z objektů si následně odnášel ruční a elektrické nářadí, potraviny, alkohol, jízdní kola a další věci. Majitelům chat způsobil včetně poškození objektů celkovou škodu ve výši cca 140 000,-Kč.
   Dalším terčem se staly tři objekty rybářských spolků v Liběchově a na Mělníku. Odtud si odnesl kromě jiného rybářské náčiní, echolot, meteostanici, plynový vařič, dalekohled, alkohol, finanční hotovost a nepohrdl ani laminátovou pramicí. V tomto případě způsobil spolkům celkovou škodu ve výši 34 000,-Kč.
    Škodu převyšující 56 000,- Kč pak způsobil na jednom z mělnických hřbitovů a kostele nedaleko Kostelce nad Labem. Při dvou „návštěvách“ hřbitova z kaple odcizil měděné okapy a svody, stejný lup si odnesl i z uvedeného kostela. Měděné okenní parapety muž odcizil i z budovy školského zařízení v Liběchově. Zde byla krádeží a poškozením budovy způsobena škoda ve výši 14 000,-Kč.
    Dalším cílem se staly objekty patřící sportovním klubům na Mělníku. Dvakrát se muž vloupal do areálu tenisového klubu, dvakrát do areálu fotbalového klubu, přičemž v jednom případě nevynechal ani vedle stojící sportovní halu a dvakrát také „navštívil“ místní zimní stadion. Uvnitř objektů poničil zařízení, sportovní trofeje, nápojové automaty a z místa si odnesl sportovní vybavení, oblečení, počítače, finanční hotovost a z tamních provozoven občerstvení alkohol, cigarety a další. Sportovcům způsobil na poškození objektů a krádežemi celkovou škodu ve výši zhruba 227 000,-Kč.
    Finanční hotovost a notebook si muž odnesl i při vloupání do areálu útulku pro zvířata v nouzi na Mělníku. Sdružení ochránců zvířat tak způsobil škodu ve výši 58 000,- Kč. Před objektem útulku ještě po poškození bočního okénka vnikl do odstaveného osobního vozidla, které však pouze prohledal, ale nic neodcizil. Majitel vozu si vzniklou škodu vyčíslil na částku 500,-Kč.
   Na přelomu července a srpna tento pachatel po poškození mříže a okna vnikl do rodinného domu na Mělníku. Odtud odcizil potraviny a oblečení v hodnotě 500,- Kč. Poškozením mříže a okna způsobil majitelce domu škodu ve výši 1 000,-Kč.
    Svým protiprávním jednáním způsobil pachatel v uvedené době celkovou škodu ve výši cca 550 000,-Kč. Jak bylo však policisty zjištěno, měl i spolupachatele. Ve většině uvedených případů podezřelému asistoval třiatřicetiletý muž z Mělnicka a v jednom případě krádeže měděných okapů na mělnickém hřbitově měla dvojice další dva „pomocníky“, jednadvacetiletého a devatenáctiletého muže z našeho regionu.
    Policejní vyšetřovatel zahájil v uplynulých dnech trestní stíhání všech čtyř mužů. V případě prvních dvou pro trestné činy krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci ve spolupachatelství, za které je možno uložit trest odnětí svobody až na pět let a v případě jejich pomocníků pro trestný čin krádeže ve spolupachatelství, za který je v tomto případě možno uložit trest odnětí svobody až na dvě léta. Nejstarší ze čtveřice skončil ve vazební věznici. Trestní řízení proti zbývajícím je vedeno na svobodě.
15.prosince 2011
nprap. Václav Tichý

vytisknout  e-mailem