Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Měli zmanipulovat zakázky za 300 milionů

Policisté obvinili 18 osob ze zločinného spolčení 

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování zahájili v lednu 2009 trestní stíhání osob podezřelých z trestného činu podle § 163a odst. 1 trestního zákona - účast na zločinném spolčení. Na základě vydaného usnesení je stíháno 18 již dříve obviněných osob. Celkový počet osob stíhaných v této trestní věci je nyní již 51. Jedná se tak o jeden z nejsložitějších případů tohoto druhu, zpracovávaný v současné době na Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování.
 
            O případu jsme již informovali v loňském roce. Podle dosavadních poznatků se zainteresované osoby podílely na soustavném páchání trestné činnosti s cílem získat veřejné zakázky zadávané v resortu ministerstva obrany pro ovládané podnikatelské subjekty. V této organizované skupině mělo působit 5 řídících osob, které měly organizovat spolupráci níže postavených členů spolčení. Mnoho z nich přitom pracovalo v podnikatelské sféře. Zločinným spolčením mělo být zmanipulováno nejméně 30 zadávacích řízení na veřejné zakázky v celkovém finančním objemu přibližně 300 milionů korun. Zakázky se většinou týkaly drobných stavebních prací, rekonstrukcí objektů, údržby nemovitostí, tepelného hospodářství a úklidových prací.
 
            Stojí za zmínku, že neobvyklým způsobem přispěli k odhalení a zadokumentování zločinného spolčení dva z obviněných. Ti pořizovali nahrávky svých schůzek s dalšími osobami, na kterých se domlouvali na způsobu páchání trestné činnosti nebo také na výši odměn z ceny veřejných zakázek, které měly nahrávané osoby obdržet za svou účast na trestné činnosti. Tyto nahrávky byly zajištěny policisty během prohlídky jedné ze zainteresovaných společností. Další důkazní prostředky zajistili během dvou let ostatní orgány činné v trestním řízení.
           
            Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. V případě uznání viny hrozí obviněným trest odnětí svobody od dvou do deseti let nebo propadnutí majetku.
 
                                                                                                         
                                                                                                                      pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                            rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem