Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Měli zkrátit daně o téměř 300 milionů korun

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) v minulých dnech navrhli státnímu zástupci podat obžalobu na dva muže a jednu ženu, kteří úmyslně krátili daně z příjmu právnických osob a daně z přidané hodnoty. Trojice je stíhána pro zvlášť závažný zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby (podle § 240 odst. 1, 3 trestního zákoníku). 

Obviněný muž a žena, jako spolumajitelé jedné pražské obchodní společnosti, v letech 2002 – 2004 měli nechat zařadit do účetnictví své společnosti fiktivní faktury za provedené reklamní služby. Ty pro ně měla vykonat jiná pražská společnost, dalšího obviněného muže. Reklamní služby však provedeny nebyly, neboť si je prvně uvedená obchodní společnost zajistila vlastními silami. Druhá společnost ani nedisponovala pracovníky, kteří by mohli všechny reklamní činnosti provádět, resp. neměla téměř žádné zaměstnance a její majitel byl zaměstnancem prvně jmenované společnosti. Jeho společnost tak zřejmě byla pouze nastrčeným článkem v obchodním řetězci. Kriminalisté se domnívají, že tato společnost byla založena účelově a sloužila vlastně jen k tomu, aby snížila na minimum veškeré výnosy, které prvně uvedená společnost získala za skutečně provedené reklamní činnosti.
 
Za tři roky své činnosti tak obvinění měli úmyslně zkrátit daň z příjmu právnických osob o téměř 170 milionů korun a daň z přidané hodnoty o cca 130 milionů korun. Celkem tak měli způsobit státu škodu, která se blíží 300 mil. Kč. Pokud budou obvinění pravomocně odsouzeni, může jim být uložen trest odnětí svobody od pěti do deseti let.
 
 
kpt. Mgr. Jaroslav Ibehej
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
3. 7. 2011

vytisknout  e-mailem