Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Mějme kontrolu nad svým vozidlem

V dnešní uspěchané době, by měl mít každý provozovatel vozidla a tedy i řidič, dostatečný přehled o stavu vozidla, než usedne za jeho volant. Tím se také rozumí mít v pořádku i platnost technické kontroly (dále jen TK) a emise. Dané povinnosti k vozidlu, má ze zákona, jak provozovatel, tak i řidič.  

Počet neplatných TK a emisí zjištěných při dopravních kontrolách Policií ČR, velmi narůstá. V roce 2011 na území ČR bylo Policií ČR projednáno celkem 128 tisíc případů, kdy se jednalo o technicky nezpůsobilá vozidla k provozu na pozemních komunikacích, jako je např. neplatná TK a emise. Tím řidiči nesplňovali technické podmínky užití vozidla, které jim stanovuje zákon. Povinností řidiče je dle § 5 odst. 1 písm. a), zákona č. 361/2008Sb.o provozu na pozemních komunikacích, užít vozidlo, které splňuje technické podmínkystanovené zvláštním právním předpisem. V meziročním srovnání, jde celkem o téměř 9600 případů více.
 
Často, si řidič ani neuvědomí, čeho se dopouští a jaké nepříjemné mnohdy až tragické následky může svým jednáním způsobit nejen sobě, celé posádce ve vozidle, ale i jiným účastníkům silničního provozu. Zjištěný přestupek při dopravní kontrole, policista s řidičem vyřeší na místě v blokovém řízení, nebo věc oznámí správnímu orgánu a zpravidla se řidiči zakáže další jízda tímto vozidlem. Pokud řidič bude také i provozovatelem daného vozidla, ve správním řízení mu lze uložit pokutu až do výše 50 000,-Kč. Případnou škodu, kterou by řidič způsobil například při dopravní nehodě, nebude hrazena ze zákonného pojištění, ale tuto bude pojišťovna vymáhat na řidiči. I řidič vozidla, který byl účastníkem a nehodu nezavinil, ale v době dopravní nehody mněl neplatnou TK a emise, nemá nárok na plné odškodnění pojistné události, i když má vozidlo sjednané povinné ručení. Pokud by byla způsobena škoda na zdraví, popřípadě smrt, tak jde o částky velmi vysoké.
A to nám zodpovědným řidičům, ta chvilka před jízdou, kdy si zkontrolujeme vozidlo, za to přece jenom stojí.
 
nstržm. Iveta Málková - 15.10.2012
 
Odkazy do noveho okna

vozidla po doprávní nehodě

vozidla po doprávní nehodě 

Detailní náhled

známky TK a emisí

známky TK a emisí 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem