Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Matka zapomněla na své dvě děti

KLADENSKO – Dlužná částka již činí necelých třicet tisíc korun. 

Dne 25. listopadu 2019 bylo oznámeno poškozeným na policejní služebnu obvodního oddělení Kladno Kročehlavy, že třiatřicetiletá žena neplní svoji vyživovací povinnost vůči svým nezletilým dětem od ledna letošního roku do současné doby.

Vyživovací povinnost byla ženě uložena rozsudkem Okresního soudu v Kladně v prosinci 2018 v celkové výši 2 480,-Kč měsíčně vůči dceři a synovi. Dlužná částka nyní činí 27 280,-Kč.

Policisté toto oznámení prošetřují a případ je veden jako podezření z trestného činu zanedbání povinné výživy.

Co dělat, když povinný rodič neplatí.

Každý otec nebo matka, kteří z nějakých příčin opustí rodinu s nezaopatřenými dětmi, musí mít na paměti, že jejich zákonnou povinností je na své děti platit výživné. Naprostá většina rodičů tuto svou povinnost řádně plní. Najdou se však i jedinci, kteří se domnívají, že po rozvodu nebo odchodu od partnera tuto povinnost nemají, vzhledem ke skutečnosti, že s nezletilými dětmi již nežijí ve společné domácnosti.  

Člověk se může dostat do svízelné životní situace, finance se mu nedostávají, založil si novou rodinu, ale ani v této chvíli nesmí zapomínat na své předešlé závazky ke svým dětem. Tím, že na děti výživné neplatí, snad ani nedomýšlí, jak velké problémy druhému rodiči s řádnou výchovou společných dětí způsobuje. Jsou otcové a někdy i matky, které na výživném dluží desetitisíce a v nemálo případech dluží statisíce

Pokud výživné soustavně neplatí a ani jiným způsobem o děti neprojevuje zájem, má oprávněný rodič možnost navštívit Polici ČR a podat trestní oznámení. Mnoho rodičů si neví rady jak postupovat a jaké kroky učinit, aby výživné pro své děti od neplatícího rodiče získali. Zde je několik rad jak v takovémto případě postupovat a jaké doklady předložit při podání trestního oznámení:

  • neplacení výživného oznámit na Oddělení sociálně právní ochrany dětí a Úřadu práce dle místa bydliště
  • snažit se kontaktovat a upomínat otce o zaplacení dlužné částky
  • pokud víte, kde pracuje, podat na příslušný soud návrh na výkon rozhodnutí (exekuce na plat) 
  • chronologicky si vést přehled o úhradách výživného
  • pokud stanovené měsíční výživné neposkytuje po dobu více jak čtyř měsíců a ani jiným způsobem o nezletilé děti neprojevuje zájem,  
  • učinit trestní oznámení na PČR
  • k oznámení doložit všechny rozsudky soudu týkající se určení nebo úpravy výše výživného s vyznačenou právní mocí rozsudku,
  • chronologický přehled o  platbách výživného a rodný list dítěte

Oznámením však starosti nekončí, protože mnohý povinný rodič se odstěhuje, nemá stálé zaměstnání, s rodinou žádný kontakt neudržuje, není znám jeho pobyt. Někdy trvá měsíce, než je vypátrán a může být k věci vyslechnut, aby bylo možno případ předat státnímu zástupci k dalšímu opatření.

Poměrně častou chybou matek nebo otců, kterým není výživné placeno, je dlouhodobé čekání a důvěra ve sliby, že bude výživné uhrazeno. Oprávněnému rodiči proto Policie ČR doporučuje zbytečně neotálet a věc oznámit. Včasným podáním trestního oznámení se zkracuje čas pro vyřízení a snižuje se dlužná částka. Svým způsobem to je i ochrana dlužníka, protože dlužná částka nemusí být tak vysoká a snadněji ji splatí.

nprap. Jana Šteinerová
tisková mluvčí
P ČR  Kladno
26. listopadu 2019

vytisknout  e-mailem