Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Matka neoprávněně pobírala přídavek na dítě

HRADECKO - Podvedla úřad, hrozí jí až dvouleté vězení  

Hradečtí policisté včera ve čtvrtek 26. dubna 2012 sdělili podezření ze spáchání přečinu podvodu jedenadvacetileté ženě z Hradce Králové. Od hradeckého úřadu práce totiž od listopadu 2009 do předloňského (2010) srpna pobírala neoprávněně dávky státní sociální podpory, a to přídavek na dítě. Našemu státu v zastoupení úřadem práce svým jednáním způsobila škodu přes devět tisíc korun. Hrozí jí až dvouleté vězení.

Tehdy ještě jako studentka na budoucí cukrářku si v září 2008 podala na hradeckém úřadu práce žádost o výplatu dávky státní sociální podpory. Po schválení žádosti jí byl přídavek na dítě vyplácen až do srpna 2010.
I když ji úřad poučil, že musí nahlásit do osmi dnů jakékoliv změny ve svém životě, které by na vyplácení dávky mohly mít vliv, neučinila tak. V každé žádosti o státní sociální podporu je přitom uvedeno, že žadatel má povinnost do osmi dnů nahlásit úřadu podstatné informace, které jsou rozhodující pro trvání nároku na dávku, její výši a výplatu.
Úřadu práce totiž nenahlásila, že v listopadu 2009 na střední škole přerušila studium. Podle ženy si byla v srpnu 2010 na hradecký pracovní úřad ještě podat žádost o příspěvek na bydlení. Přitom úřednice zjistila, že přídavek na dítě pobírá neoprávněně. Případ na policii oznámil v loňském roce (2011) hradecký úřad práce.

K tomu, co udělala, se žena na policii přiznala. Prý si myslela, že přerušení studia se nemusí na úřad hlásit. Mladá žena do současné doby z dlužné částky nic nezaplatila, i když se úřadu přitom zavázala, že dluh splatí. Policistům uvedla, že jí to prý nedovolují její finanční možnosti.

Za přečin podvodu ženě podle zákona může hrozit až dvouletý trest odnětí svobody.

nprap. Anna Pešavová - 27. dubna 2012 (13:05)

vytisknout  e-mailem