Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Máte svou chatu dostatečně zabezpečenou?

OLOMOUCKO- Policisté kontrolovali zabezpečení chat a rekreačních objektů. 

Šternberští policisté se ve spolupráci se strážníky Městské policie Moravský Beroun v pátek 3. 2. 2023 zaměřili na kontrolu chatových oblastí. V rámci této tradiční akce, jež probíhá několikrát do roka, a to zejména v zimních měsících, policisté kontrolovali, zda jsou chaty, chalupy a rekreační objekty dostatečně zabezpečené. Na místě byl přítomen i policejní psovod se svým čtyřnohým kolegou Umpalumpou, který by případné narušitele lehce nalezl. Policisté kontrolují zejména vstupní a všechny další dveře do budov i přilehlých staveb. Nezapomínají se přesvědčit ani o tom, zda jsou zabezpečená  okna, nebo okenice.

V zimních měsících totiž často odlehlé objekty lákají nezvané hosty k přezimování nebo se stávají cílem vloupání. Během kontrol policisté zaznamenali několik závažných nedostatků, na něž byli majitelé chat upozorněni vylepenými kontrolními lístky a následně vyrozuměni. V případě, že kontrola proběhla v pořádku, bylo i toto zaznamenáno na kontrolní lístek, jež byl policisty na místě zanechán.

Je důležité dodržovat některá doporučení, která mohou pachatele od vloupání odradit.

  • V prvé řadě je nutné zabránit zloději vstupu do objektu kvalitním zámkovým systémem, odolnými dveřmi, mřížemi na oknech a uzamykatelnými okenicemi.
  • Pozemek objektu mít kvalitně oplocen.
  • Další důležitou zásadou je neponechávat v chatě nebo chalupě cenné věci. Zloději se zaměřují na elektrické nářadí, rádia, televize, starožitnosti, elektrospotřebiče, sportovní vybavení a další předměty.
  • V okolí objektu nenechávat žebříky či nářadí, které by pachatel mohl využít k vloupání.
  • Zajistit si kvalitní osvětlení objektu a jeho okolí a také světla s automatickým spínačem, která se rozsvítí, pokud se pohybuje někdo v okolí.


por. Bc. Marek Váňa
6. únor 2023

vytisknout  e-mailem