Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Máte své kolo v pořádku?

Jaro je tady, počasí přeje a na silnicích a cyklostezkách se čím dál více objevují cyklisté, bruslaři i chodci. 

Někdo už svých sto jarních kilometrů najel a na někoho to teprve čeká. Každý si chce užít projížďky nebo procházky, ale ani při těchto aktivitách bychom neměli zapomínat na svou bezpečnost.

Ostravští policisté již začátkem měsíce dubna realizovali celorepublikovou preventivní akci, která je již každému dobře známa - „Zebra se Tebe nerozhlédne“. Policisté z dopravního inspektorátu dohlíželi u přechodů pro chodce na bezpečnost, zejména dětí.  Vysvětlovali jim zásady správného přecházení vozovky. Hlavně upozorňovali na riziko spojené s mylným tvrzením o absolutní přednosti chodců.

Po chodcích se policisté preventivně zaměří na cyklisty i bruslaře. Zejména cyklisté by si měli na začátku sezóny zkontrolovat povinné vybavení svého jízdního kola a případné nedostatky zavčas odstranit. Cílem preventivní akce bude kontrola povinného vybavení jízdního kola a případné používání reflexního materiálu. Zásada  „být vidět“ se vyplácí na což upozorní a následně vysvětlí zástupce BESIPu, který bude na místě. Zároveň oslovené cyklisty obdaruje reflexním materiálem. Nezbytnou součástí preventivní akce bude také účast městských strážníků. Ostravané tak budou mít jedinečnou příležitost nechat si přímo „v terénu“  zaevidovat své jízdní kolo. Co k tomu budete potřebovat:
- doklad totožnosti
- záruční list nebo účtenky o zakoupení a nebo mít čestné prohlášení (více na www.mpostrava.cz)

Po vyplnění nezbytných formulářů bude kolo označeno nálepkou “Jízdní kolo je v evidenci městské policie“. V případě krádeže jízdního kola, což nikomu samozřejmě nepřejme, si policie České republiky může vyžádat informace.
Osloveným zodpovědným cyklistům dodá nezbytnou energii pro vyjížďku energetický nápoj, který dostanou jako malou odměnu.

Hlídky policie můžete potkat na frekventovaných cyklostezkách v době od 16:00 hod. do 18:00 hod. v těchto dnech:
27. 4. 2011 ulice Plzeňská u Dakoty – cyklostezka přes Bělský les
27. 4. 2011 cyklostezka v Ostravě Třebovicích, ulice U Opavice poblíž nádraží u mostu přes řeku Opavu
28. 4. 2011 cyklostezka ulice 1. května u řeky Odry (pravý břeh po směru toku) směr výškovické louky
28. 4. 2011 cyklostezka u ulice Mostní Ostrava Hrabová, pravý břeh ve směru toku řeky Ostravice

Pouze připomeňme co mezi povinnou výbavu jízdního kola patří:
- dvě na sobě nezávislé účinné brzdy
- zadní odrazka červené barvy (tato může být kombinována se zadní červenou svítilnou nebo nahrazena odrazovými materiály obdobných vlastností)
- přední odrazka bílé barvy (tato odrazka může být nahrazena odrazovými materiály obdobných vlastností),
- odrazky oranžové barvy na obou stranách šlapátek, na paprscích předního nebo zadního kola nebo obou kol nejméně jedna boční odrazka oranžové barvy na každé straně kola

Odrazové materiály nahrazující přední nebo zadní odrazku mohou být umístěny na oděvu či obuvi cyklisty. Oranžové odrazky mohou být hrazeny odrazovými materiály na bocích kola nebo na bocích plášťů pneumatik či na koncích blatníků nebo na bočních částech oděvů cyklisty.

Za snížené viditelnosti:
- světlomet svítící dopředu bílým světlem
- zadní svítilna červené barvy

Mezi doporučenou výbavu patří zvonek, účinný kryt řetězu, účinné blatníky.  Pro cyklisty do osmnácti let je povinná přilba.


por. Mgr. Kateřina Špoková
PIS Ostrava
20. dubna 2011

 

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem