Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Máte schválený úvěr!

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Podvodníci od ženy vylákali půl druhého milionu. 

Žena z Uherskohradišťska ze strachu, aby nepřišla o peníze na svých účtech, udělala vše, co po ní bylo žádáno. Nakonec stejně o ně přišla.

Žena minulý týden přijala telefonát, ve kterém se jí volající představil jako pracovník banky. Sdělil jí, že úvěr, o který si byla osobně žádat na pobočce, je schválen. Ona si ale o žádný úvěr nezažádala. Muž jí odpověděl, že zřejmě došlo k podvodu. Také prý našel v poznámkách účtu nějaké nesrovnalosti. Proto vše nahlásí České národní bance, aby zkontrolovala její ostatní účty, zda nejsou také v ohrožení.

V ten moment se rozeběhl kolotoč telefonátů. Vystrašenou ženu neustále z různých čísel kontaktovali údajní pracovníci z banky a dokonce i údajní policisté! Všichni ji ujišťovali, ať zůstane v klidu, že dělají vše proto, aby o své finance nepřišla. Opak byl ale pravdou.

Následně dle jejich pokynů vybrala z účtů půl druhého milionu, který postupně vložila do bitcoinmatů.

Nakonec měla dokončit přihlášení k virtuálnímu účtu a sdělit jim přihlašovací údaje. To už ale odmítla, neboť tušila, že se stala obětí podvodníků.

Případem se nyní zabývají vyšetřovatelé z oddělení hospodářské kriminality. Pachatelům hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

5 RAD PRO BEZPEČÍ VAŠICH PENĚZ

  1. Nikdy nikomu nesdělujte své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví ani čísla ze své platební karty. Banky se na ně neptají, ani zprávami či e-mailem neposílají odkazy na weby, kde jsou vyžadovány!
  2. Nereagujte na telefonní hovory, e-maily ani zprávy, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, banka by zareagovala dávno už bez vás.
  3. Pány svého účtu jste jen vy. Nezadávejte ani v aplikaci nepotvrzujte platby, které vám někdo bude diktovat po telefonu, ani nikomu nesdělujte či nepřeposílejte potvrzovací kód SMS. Stejně tak nedávejte nikomu vzdálený přístup do vašeho počítače.
  4. Mějte aktualizovaný software a antivirus. A to i na telefonu!
  5. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku či volejte 158. Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo či e-mail, včetně těch vaší banky.

20. prosince 2021, por. Bc. Milena Šabatová

vytisknout  e-mailem