Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Máte přezuto?

Policisté se zaměřují na zimní výbavu  

První sněhová pokrývka bývá posledním varovným signálem pro ty, kteří nechávají zimní obutí svých automobilů na poslední chvíli.
Zimní pneumatiky musí mít na autech řidiči, kteří vjíždějí na úseky označené dopravní značkou „Zimní výbava“.  Tam, kde je tato dopravní značka umístěna („Zimní výbava“ -č. C 15a), musí  řidiči v období od 1. listopadu do 31. března bez ohledu na aktuální počasí nebo stav vozovky použít zimní pneumatiky. Vyhláška navíc  stanovuje možnost umístit pod značkou dodatkovou tabulku s uvedením požadované hloubky dezénu či odlišnou úpravou doby platnosti.

Za zimní výbavu lze považovat také sněhové řetězy.  Jejich použití ale není vždy a všude možné. Podmínkou pro nasazení zimních řetězů na letní pneumatiky je dostatečná pokrývka sněhu či ledu na komunikaci.  Policie tedy motoristům doporučuje použití zimních pneumatik u osobních a dodávkových vozů.
Zimní výbava je povinná na úsecích označených dopravní značkou. Rychnovsko je specifické tím, že v podstatě celé Orlické hory  jsou pokryté nejen sněhem, ale i značkami „zimní výbava“. Kromě všech tří hraničních přechodů s Polskou republikou, tedy u Olešnice v Orlických horách, v Orlickém Záhoří a v Bartošovicích v Orlických horách je značka umístěna  na všech komunikacích směřujících do Orlických hor. Konkrétně jde o úseky Olešnice v Orlických horách - Sněžné - Bystré - Dobřany - Plasnice - Skuhrov nad Bělou - Hláska - Pěčín - Rokytnice v Orlických horách a Bartošovice v Orlických horách. Dopravní značku Zimní výbava čeká na řidiče také  v Rychnově nad Kněžnou , jedoucí do místní části Panská Habrová směrem na Prorubky a dál do hor.

Jelikož uvedené úseky již pokryla sněhová nadílka a zima udeřila i zde, policejní hlídky zvýší kontroly používání zimní výbavy. Řidičům, kteří uvedené nařízení poruší, bude odebrán  jeden bod a dostanou pokutu v řádech tisíců korun.

nstržm. Šárka Ehlová
1. prosince 2010

vytisknout  e-mailem