Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Matce hrozí až deset let vězení

KRAJ VYSOČINA - Ženu obvinili ze zločinu opuštění dítěte nebo svěřené osoby  

Sedmatřicetileté matce, která ponechala bez dohledu ve vaně s tekoucí vodou svého dvouletého syna a on se  utopil,  hrozí za zločin opuštění dítěte či jiné svěřené osoby trest odnětí svobody v trvání tří až deseti let.
 
V pondělí 11. dubna v přesně nezjištěnou dobu v době od 12.15 do 13.00 hodin se ve vaně bytu v Novém Městě na Moravě utopil dvouletý chlapeček. Okolnosti tragické události nebyly zpočátku zcela zřejmé, proto se případem začali zabývat krajští kriminalisté a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze zločinu vraždy.  
Kriminalisté zjistili, že sedmatřicetiletá matka položila do vany své dvouleté dítě, pustila sprchovou hadicí vodu a dítě opustila, i když věděla, že se jedná o dítě se sníženou pohyblivostí. Dítě se vzhledem ke svému postižení nebylo schopné ve vaně si samo stoupnout nebo sednout. Odtok z vany byl v danou chvíli uzavřen špuntem a vana se začala postupně naplňovat vodou. Matka ale popřela, že by vanu zašpuntovala.  Žena pouze přiznala, že  koupelnu opustila a odešla do vedlejšího pokoje, kde si lehla, nasadila si na uši sluchátka od MP3 a pustila si hudbu. Vyšetřovatelé zjistili, že dítě do koupelny nešla nejméně osmatřicet minut zkontrolovat.
 
„Až když za ní přiběhl její pětiletý syn s tím, že jeho bratr se topí, zvedla se a šla se podívat do koupelny, kde ve vodě leželo tělíčko chlapce,“ řekl k tragickému případu vrchní komisař odboru obecné kriminality mjr. Mgr. Pavel Kubiš. Ani téměř hodinu trvající oživovací pokusy Rychlé záchranné služby chlapečkovi nepomohly. 
 
Kriminalistům se při vyšetřování nepodařilo prokázat, že by matka chtěla dítě zabít úmyslně. Ona sama to popřela a ve své výpovědi uváděla, že se chovala nezodpovědně a své jednání označila za nedbalost. Kriminalisté ženu v pondělí zadrželi, ale poté ji propustili. V současné době ji stíhají  na svobodě. Z výsledků pitvy mrtvého chlapce vyplývá, že příčinou smrti bylo utonutí. Proto vyšetřovatel zahájil  trestní stíhání ženy pro zločin opuštění dítěte nebo svěřené osoby.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
17. duben 2011

vytisknout  e-mailem