Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Maska Pierota pomohla při objasnění vloupání

NYMBURK - Kriminalistům z Nymburka se díky zajištěným stopám a provedeným analýzám DNA podařilo objasnit několik majetkových deliktů. Profil DNA "ukázal" na muže, který se již v minulosti podobných skutků dopustil. 

Kriminalisté z Nymburska obvinili v těchto dnech 47letého muže bez zaměstnání, a to z trestných činů krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody.

Obvinění mu kriminalisté sdělili na základě vyhodnocení zajištěných stop u skutků, které doposud vedli jako neobjasněné případy a tedy s „neznámým pachatelem“. Velmi zásadní byla ale v těchto případech forenzní kriminalistická metoda – analýza DNA. Právě díky této metodě, která se zabývá genetikou a využívá se k identifikaci osob, se kriminalistům podařilo zpětně k několika skutkům zjistit i osobu, která by je měla mít na svědomí.

Na základě výsledků těchto analýz se měl 47letý muž, který je již v pozici obviněného, v době od září 2020 do června letošního roku, dopustit šesti případů vloupání do různých objektů na území Středočeského kraje. Jedním ze skutků, kterého se měl dopustit v roce 2020 je vloupání do stavební buňky. Příliš úspěšný zde ale nebyl. Vyrušil ho svědek, před kterým utekl a na místě tak nechal batoh s věcmi – zejména pracovním nářadím – které si chtěl původně odnést. maska Pierota

Napůl úspěšný pak byl při dalším skutku, a to při vloupání do areálu firmy v obci Sány. Toho se měl dopustit v září 2020. Opět se soustředil na různé pracovní náčiní a současně z jednoho z pracovních strojů si do kanystru odčerpal 300 litrů nafty. Pro kanystr se vrátil později, ale i v tomto případě byl  vyrušen poškozeným a utekl.

Nejvyšší škodu měl ale způsobit při vloupání do autobazaru z letošního března, z kterého měl odnést několik desítek autobaterií katalyzátorů, navigace, spojlery a další hodnotnější součástky, jejichž seznam čítá téměř na 150 položek se škodou přes milión korun.  Ale něco v autobazaru zanechal i sám dnes již obviněný muž. A to, rukavice a obličejovou masku Pierota, která nebyla vlastnictvím majitele autobazaru. I na těchto věcech zůstal biologický materiál, jehož vyhodnocením a zkoumáním se zabývalo odborné pracoviště kriminalistické techniky a které z tohoto izolovaného profilu srovnáním s profily z databází vykázalo pravděpodobnost shody. . . a to právě s 47letým mužem.

Rozhodnout o vině a trestu, tedy zda se muž skutků opravdu dopustil, musí příslušný soud. I přesto, že muž s policisty nijak zásadně nespolupracuje, byli u něho zajištěny některé věci pocházející z případů, ze kterých jej policisté viní – tedy z krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody. Nejvyšší trest mu v případě odsouzení hrozí v souvislosti s trestným činem krádeže, a to až pětiletý.

Není také vyloučeno, že se mohl obviněný muž dopustit ještě dalších deliktů. Kriminalisté prověřování ještě neukončili a na této "kauze" stále pracují. 

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence 
KŘP Středočeského kraje
24. září 2021

vytisknout  e-mailem