Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Máš-li věci bez dozoru...

Ostravští policisté se snaží upozornit návštěvníky koupališť ... 

letak_licletak_lic
letak_rubletak_rub

“Máš-li věci bez dozoru, zloděj už je na obzoru”
       I tímto humorným heslem se ostravští policisté snaží upozornit návštěvníky koupališť, aby předcházeli možným krádežím odložených věcí. Přes dosud provedená opatření jsme zaregistrovali první krádeže na koupalištích a vzhledem k této skutečnosti proaktivně realizujeme dne 30.7.2009 preventivní akci, zaměřenou na eliminaci tohoto protiprávního jednání. Policisté preventivně informační skupiny, spolu s policisty příslušného obvodního oddělení, v prostorách ostravských koupališť dohlédnou na bezpečnost osob a majetku, ale především opětovně zopakují základní zásady bezpečného chování. Konkrétně akce proběhne na koupalištích Vodní svět v Ostravě, a koupališti v Ostravě-Vřesině.
      Návštěvníkům koupališť budou zásady bezpečného chování připomenuty na zvláštních letácích, připravených speciálně pro tuto akci. Pozornost návštěvníků se pokusíme upoutat například tvrzením: „máš-li věci bez dozoru, zloděj už je na obzoru“, nebo „koupaliště plné lidí, mezi nimi zloděj slídí“ apod. Humorné pojetí se ukázalo účinným i v minulosti, například u projektu „vem si mě“, zaměřeného na krádeže věcí z vozidel. Vtipná forma upoutá pozornost lidí častěji, než pouhé opakování nezáživných tvrzení.
      V současnosti policisté Obvodního oddělení Ostrava-Poruba 1 vykonávají každodenní dohled nad veřejným pořádkem na letním koupališti ve Vřesině. Není však reálné uhlídat bez dozoru odložené věci stovek návštěvníků. Navíc značný počet návštěvníků zamíří na koupaliště s cennostmi, několika mobilními telefony i platebními kartami s uvedeným PINem (v lepším případě není PIN poznamenán na kartě, ale „bezpečně“ uložen v paměti mobilního telefonu, nebo na lístečku v peněžence, kterou pachatel odnáší i s platební kartou). Výjimkou nejsou různé šperky či elektronika, zůstávající na dece bez dohledu majitele. Vždyť již staré lidové moudro praví „příležitost dělá zloděje“. Skutečnosti volně odložených věcí bez dozoru využívají pachatelé, specializující se na majetkovou trestnou činnost, měrou vrchovatou. Tito „specialisté“ stejně jako policisté vědí, že nejoblíbenějším místem, které návštěvníci využívají k ukrytí cenností, je pravá bota. Nenechavci pak stačí obejít a prohledat několik bot a bez „kořisti“ neodchází. Oblíbeným, a proto všem pachatelům známým, je také ukrytí cenností pod deku, ručník či ošacení.
      Nutno říci, že ani provozovatelům koupališť není situace lhostejná. V mnohých objektech jsou zřízeny speciální schránky k uložení cenných předmětů. Uschování věcí za desítky tisíc v šatní skříňce, v horším případě je nechat volně odložené bez dozoru na či pod dekou, je značným rizikem. Ponechat věci v zaparkovaném vozidle je ale rovněž nevhodné. Provozovatelé koupališť, například ve Vřesině, dokonce dvakrát za hodinu, upozorňují hlášením návštěvníky o existenci krádeží a vhodnosti uložení cenností do bezpečnostních schránek.
     Ze zjištěných případů je zřejmé, že zásadní význam pro tuto specifickou trestnou činnost má spolupráce veřejnosti. Pokud občan přijme zodpovědnost za svůj majetek, výraznou měrou sníží možnost krádeží. Preventivní akce ostravských policistů na koupalištích má připomenout základní zásady bezpečného chování na koupalištích. Budou-li mít návštěvníci koupališť na zřeteli preventivní doporučení a své věci buď bezpečně uloží, nebo je budou mít na dohled i nadosah, sníží se pravděpodobnost krádeže na minimum.
      Namátkou lze uvést několik prověřovaných případů: během pouhých 15 minut došlo dne 28.7.2009 v areálu letního koupaliště na Rekreační ulici v Ostravě-Porubě ke krádeží igelitové tašky s dalšími věcmi za zhruba 5 550 korun. Tašku odložila 45letá majitelka do trávy a šla plavat. Spolu s taškou zmizely dokonce tři mobilní telefony, peněženka, doklady, oblečení atd.
      Na stejném místě u skokanského můstku na koupališti nechal ležet batoh s věcmi také 40letý muž dne 24.7.2009, v době od 14.00 hodin do 16.00 hodin. V odloženém zavazadle byly opět rovnou dva mobilní telefony, oblečení. Škoda na majetku byla předběžně stanovena ve výši 3 700 korun.
Bez kabelky, tašky, platební karty, mobilního telefonu, hodinek, peněz, dokladů, stravenek, kosmetiky i dalších věcí  odcházela z koupaliště dne 22.7.2009 také 43letá žena. Poškozená ukryla své věci pod ručník a odešla z místa. Během půl hodiny, od 18.00 hodin do 18.30 hodin, došlo ke krádeži. Škoda na majetku byla vyčíslena předběžně na 6 000 korun.
      I 18letá žena ukryla své věci na koupališti pod ručník dne 7.7.2009, v době od 13.30 hodin do 14.00 hodin. Škoda v tomto případě byla vyčíslena na 2 300 korun. Dne 6.7.2009, v době od 17.30 hodin do 18.30 hodin, nechali volně odloženou tašku i batoh s věcmi 15letá dívka a 16letý chlapec. Odcizením zavazadel s věcmi vznikla škoda ve výši asi 16 200 korun. Mezi odcizenými věcmi opět nechybí mobilní telefony, klíče, peníze...

      Smyslem této zprávy však není popis všech spáchaných krádeží na koupalištích. V současnosti se počet těchto krádeží pohybuje v Ostravě zhruba kolem 15 případů, což znamená minimální podíl ze všech krádeží. Nicméně předmětná krádež odložených věcí na koupališti určitě znepříjemní všem poškozeným život. Ve svém důsledku znamená nejen majetkové ztráty, ale také časový deficit. Zablokování odcizených telefonů, platebních karet, vyřízení nových dokladů totožnosti, podání vysvětlení na některém z obvodních oddělení zaplní náš volný čas, který jsme mohli věnovat původně plánované relaxaci u vody. Proto ani tato „bagatelní“ trestná činnost v mizivém počtu případů (z celkového počtu krádeží) není pro ostravské policisty zanedbatelná a snaží se občanům pomoci mimo jiné aktivity i dnešní preventivní akcí, pro kterou jsme připravili speciální letáky se základním bezpečnostním doporučením.

Fotky z uvedené akce naleznete ve FOTOGALERII.

O akci se zajímala také média :
Například na serveru www.denik.cz čtěte ZDE.
Na serveru www.novinky.cz čtěte ZDE.
Na serveru www.severnimorava.regiony24.cz čtěte ZDE.
Na serveru www.idnes.cz čtěte ZDE.
Na serveru www.ct24.cz čtěte ZDE.

vytisknout  e-mailem