Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra a Policie ČR zveřejňují mapy kriminality

Pilotní projekt, který je připravován od roku 2019, reaguje na zájem odborné i laické veřejnosti o informace o kriminalitě nejen v podobě statistik, ale i map trestných činů a přestupků se zobrazením lokality, kde k daným událostem dochází. 

Projekt vychází z dlouholeté zkušenosti s budováním mapových nástrojů v Policii ČR, které má policie nyní pro vlastní potřeby na špičkové úrovni, i ze zkušeností s těmito inovativními nástroji v zahraničí, kde se jejich používání osvědčilo.

„Vidím za tím ohromný kus práce a gratuluji tvůrcům z ministerstva i policie, že se jim povedlo dostat projekt do této fáze. Data z map jsou v otevřeném formátu, čímž dáváme odborníkům možnost si je stáhnout a dál s nimi pracovat, například vytvářet mobilní aplikace pro veřejnost v oblasti bezpečnosti a prevence kriminality,“ sdělil ministr vnitra Jan Hamáček.

Projekt se odehrává ve třech rovinách. První představují mapy kriminality pro veřejnost, kde jsou znázorňovány skutky (trestné činy a přestupky registrované policií), které jsou statisticky evidované. Druhou rovinou je verze pro vybrané pilotní obce, ve které budou k dispozici relevantní informace potřebné pro efektivní výkon samosprávy, například při plánování činností obecní policie či rozvoje infrastruktury. Třetí rovinou je dataset pro práci policie, který je nezbytný při předvídání kriminality. Tato poslední zmíněná oblast je rozpracována v režimu pro interní použití v pilotních lokalitách.

„Hlavním cílem ve všech rovinách je dále snižovat již tak rekordně nízkou kriminalitu v České republice, zvyšovat její objasněnost, cíleně plánovat policejní hlídky a preventivní opatření do těch skutečně nejrizikovějších míst, snižovat administrativu, a naopak zvýšit pobyt policistů v ulicích“ uvedl genmjr. Martin Vondrášek, 1. náměstek policejního prezidenta. S tím souvisí efektivnější využívání lidských, finančních i technických zdrojů a rovněž posílení spolupráce s obcemi, zvyšování důvěry veřejnosti a posilování pocitu bezpečí.

Projekt Ministerstva vnitra ČR a Policie ČR „Mapy budoucnosti II – využití prostorových dat pro vytvoření a pilotní ověření nástrojů a postupů pro analýzu a predikci kriminality za účelem jejího předcházení a potírání“ (reg. č. CZ.03.4.74/0.0/0.0/15_025/0010253) je spolufinancován z Evropského sociálního fondu Operačního programu Zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Po dokončení pilotního provozu jej Ministerstvo vnitra a Policie ČR vyhodnotí a výstupy upraví dle zkušeností při práci Policie ČR a podnětů zástupců obcí i veřejnosti.

Mapy jsou k dispozici na internetové stránce: https://kriminalita.policie.cz

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a PR

a

plk. Kateřina Rendlová
vedoucí odboru OKVV PPČR
1. prosince 2020

Odkazy do noveho okna

cellphone

cellphone 

Detailní náhled

pilotni_obec_detail

pilotni_obec_detail 

Detailní náhled

pilotni_obec_prehled

pilotni_obec_prehled 

Detailní náhled

verejnost_olomouc_detail

verejnost_olomouc_detail 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem