Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Manželka mu měla číst emaily

ČESKOLIPSKO - Čtyřiatřicetiletá žena se měla "probourat" do emailové schránky manžela. 

Policisté přijali trestní oznámení 34letého muže z Českolipska, který si stěžuje na svou manželku. Ta si měla podle jeho výpovědi zjistit přístupové heslo do jeho emailové schránky, vstoupit do ní a kontrolovat mu  poštu. Pokud by se vyšetřováním jeho podezření potvrdilo, zodpovídala by se žena z přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a také z opatření a přechovávání přístupového zařízení a hesla k počítačovému systému a jiných takových dat. Za to  ji soud může poslat až na jeden rok do vězení.

Pravděpodobně není mnoho žen, které mají tak široké právní povědomí, aby o existenci těchto  paragrafů věděly. Stejně překvapené by zřejmě byly i ve chvíli, kdyby na ně manžel podal trestní oznámení za to, že si přečetly sms zprávu v jeho mobilním telefonu, aniž by on k tomu dal předem svůj souhlas. Ale i čtení manželových sms zpráv je trestné a pokud by policisté někomu prokázali takové jednání, nevyhnul by se trestnímu stíhání pro přečin porušení tajemství dopravovaných zpráv. Za něj hrozí pachateli dokonce dva roky odnětí svobody.

Z uvedených informací jednoznačně vyplývá, že se "hledat pravdu" o manželovi v jeho emailech nebo v jeho mobilním telefonu opravdu nemusí vyplatit.

19. 7. 2017
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem