Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Mám problém, potřebuji peníze!

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Podvodník se pokoušel vylákat peníze. 

Velmi správně se včera zachovalo několik seniorek. Každé z nich zavolal podvodník a chtěl peníze. Pokaždé se vydával za rodinného příslušníka. Ženy si naštěstí tyto informace ověřily u příbuzných.

Půl hodiny po poledni zavolal dvaaosmdesátileté ženě z Nedakonic na pevnou linku neznámý muž. Vydával se za jejího vnuka. Řekl, že má problém a potřebuje nutně něco zaplatit. Požadoval po ní tři sta tisíc. Žena odpověděla, že tolik peněz nemá a že mu může půjčit nanejvýš dva tisíce korun. Nato muž řekl, že se zastaví za dvě hodiny.

Za hodinu se s podobným telefonátem na pevné lince potýkala sedmaosmdesátiletá žena z Uherského Hradiště. Tentokrát se mužský hlas představil jako její syn. I on řekl, že má problém a potřebuje peníze. Žena mu odpověděla, že má úspory na opravu fasády. Poté muž předal telefon údajnému notáři, který po ženě vyzvídal, v jakých bankovkách má peníze. Hovor nakonec ukončil s tím, že ještě zavolá. Seniorka si ale chtěla vše ověřit, proto zavolala synovi z mobilního telefonu. Ten samozřejmě o ničem nevěděl. Shodou okolností jí v ten moment zavolal na pevnou linku podvodník. Žena mu řekla, že má syna na telefonu. Cizí muž se zalekl a hovor ukončil.

Krátce před druhou hodinou odpoledne telefonovala s podvodníkem další dvaaosmdesátiletá žena z Uherského Hradiště. Představil se jí jako její vnuk. Scénář byl obdobný jako v předchozích případech. Tentokrát si rovnou řekl o částku čtyři sta osmdesát tisíc korun. Odpověděla mu, že tolik peněz nemá, ale přesto mu nějakou částku slíbila půjčit. Podvodník opět slíbil, že se zastaví za dvě hodiny.

Ve stejné situaci se včera ocitlo i několik seniorek ze Zlína a z Kroměřížska. Muž po nich vyžadoval peníze pod stejnou legendou. Ani jednu ženu, se kterou podvodník telefonoval, však nikdo nenavštívil.

Případem se intenzivně zabývají uherskohradišťští kriminalisté a zároveň všechny upozorňují, aby byli velmi obezřetní!Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k  penězům. Doporučujeme proto v podobných případech nikomu nevydávat žádné peníze a veškeré informace si řádně ověřit.

V případě, že se někdo dostane do stejné či podobné situace, ať okamžitě kontaktuje linku 158.

26. října 2017, por. Bc. Milena Šabatová

vytisknout  e-mailem