Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Majitelka argentinské dogy, která loni smrtelně zranila 91letou ženu, čelí trestnímu stíhání

ČESKOLIPSKO - Zodpovídá se ze zločinu usmrcení z nedbalosti. 

Dne 13. února loňského roku v obci Pihel u Nového Boru zaútočil pes plemene argentinská doga na 91letou ženu, která se v tu dobu  procházela po veřejné cestě. Seniorce způsobil mnohočetná závažná zranění, kterým 15. února podlehla v nemocnici. První pomoc jí  bezprostředně po napadení poskytla posádka osobního vozidla, které náhodně  projíždělo  kolem místa tragédie. Tito lidé také přivolali zdravotnickou záchrannou službu.

Pes na seniorku vyběhl z pozemku místního domu, který nebyl proti jeho útěku dostatečně zabezpečený. Nešťastný případ si převzala do prověřování služba kriminální policie a vyšetřování českolipského územního odboru. Vyšetřovatel si vedle dalších  úkonů trestního řízení vyžádal postupně tři znalecké posudky z oboru zdravotnictví, na jejichž vypracování čekal dlouhé měsíce. Tím se prověřování případu protáhlo na jeden rok.

Z nashromážděných podkladů vyplynulo, že mezi útokem psa a smrtí seniorky existuje přímá příčinná souvislost,  proto vyšetřovatel letos v březnu obvinil majitelku dogy ze zločinu usmrcení z nedbalosti. Podle našeho názoru musela být obviněná srozuměná s tím, že pokud jí pes uteče, může někomu vážně ublížit, a přesto proti tomuto závažnému nebezpečí neučinila potřebná opatření.

Za to jí nyní hrozí až šestiletý trest odnětí svobody. Usnesení o zahájení trestního stíhání si převzala v březnu, kdy jsme ji už také vyslechli jako obviněnou.

23. 4. 2020
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem