Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nefunkční světla zradila řidiče

RYCHNOVSKO - Odhalila magnet za 100.000 korun. 

Řidič nákladní soupravy, kterému nesvítila zadní světla, nedobrovolně přerušil svoji cestu do zahraničí.

Pozornosti rychnovských dopravních policistů neunikl třiačtyřicetiletý cizinec za volantem nákladní soupravy zn. Scania, kterému nefungovala zadní světla. Hlídka ho proto včera v 18:00  na silnici č. I/14  v Rychnově nad Kněžnou zastavila a vyzvala k předložení všech potřebných dokladů včetně karet řidiče ze záznamového tachografu, z nichž je patrné, zda řidič dodržuje sociální předpisy (tj. předepsanou dobu řízení a čerpání stanovených přestávek). Policista specializovaný na nákladní a autobusovou dopravu v průběhu kontroly pojal podezření, že řidič podvádí. To se také potvrdilo, neboť po důkladné prohlídce soupravy  nalezl magnet připevněný na snímacím čidle. Takto umístěný silný magnet zásadně ovlivňuje funkci tachografu. Vykazuje sice, že řidič provádí „jinou práci“ (symbol kladívka - vozidlo je tedy v zákonem stanoveném klidu), přitom je ale vozidlo ve skutečnosti stále v pohybu. 
Třiačtyřicetiletý cizinec proto musel za pochybení složit kauci 100 000 korun, aby mohl se soupravou po provedení všech potřebných úkonů pokračovat dál a k tomu zaplatil 5.000 korun pokuty na místě. Jeho dopravci navíc hrozí pokuta až 100 000 korun ve správním řízení krajského úřadu.

Podobné podvodné jednání ovlivňující režim záznamu o provozu vozidla s následnou kaucí 100.000 korun odhalili rychnovští dopravní policisté i v loňském roce, kdy zastavili řidiče nákladní soupravvy, který měl namontované sofistikované elektronické zařízení na ovlivňování činnosti vozu, a to přímo elektronický vypínač.

Policisté se při kontrolách nákladních vozů dodržováním sociálních předpisů zabývají záměrně. Při jejich porušování totiž může řidič jet i několik desítek hodin, což je velice nebezpečné. Po dlouhých hodinách jízdy se u řidiče zákonitě zvyšuje riziko únavy, snížené pozornosti a schopnosti mnohatunové vozidlo bezpečně ovládat, což vede k zásadnímu hazardu se životem svým i ostatních.

por. Mgr. Alena Kacálková
9. ledna 2018

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem