Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

„Magnet“ skončil v cele vazební věznice

LIBERECKO – Frýdlantským policistům se podařilo dopadnout pachatele několika krádeží. 

Od počátku září do první poloviny měsíce října tohoto roku došlo ve Frýdlantu k pěti zdokumentovaným případům krádeží barevných kovů. Jednalo se především o krádeže měděných okapových svodů a měděných okenních parapetů. V jednom z případů pachatel ze zahrady rodinného domu odcizil také hutní materiál, ocelové trubky a železné traverzy. Takřka stejný způsob provedení a stejný druh odcizených věcí zavdaly policistům důvodná podezření, že se za skutky skrývá jedna a tatáž osoba. Muži zákona v těchto případech nezřídka užívají pro pachatele krádeží, kteří mají nutkavou potřebu přitahovat k sobě cizí kovy, přezdívku „magnet“. A právě dostatek nashromážděných důkazních prostředků na místech činů, zavedl policisty na stopu jednoho takového „magneta“. Stopy končily ve výkupně druhotných surovin v sousedním Polsku. S jejich odprodejem právě do této sběrny, jak policisté v průběhu prověřování zjistili, měl 30letý recidivista své zkušenosti. Během prověřování případů vyvstaly na povrch i další majetkové trestné činy, kterých se muž z Frýdlantska ve stejném období dopoustil. Mimo jiné ze zahrady rodinného domku odcizil elektronářadí určené k zahrádkářským pracím. O několik dnů později pak ze zahrady dalšího z rodinných domů odcizil motorovou pilu a náhradní díly k vozidlu. Mladý muž nepohrdl ani vloupáním do osobního automobilu, ze kterého uzmul doklady a platební kartu, kterou se opakovaně pokoušel zneužít. Summa summarum, „magnet“ v sedmi případech způsobil škodu na majetku v hodnotě téměř 65tisíc korun.

Na počátku listopadu učinili policisté z obvodního oddělení ve Frýdlantu recidivistovu řádění přítrž. Na muže byl vydán státním zástupcem souhlas se zadržením a o několik dní později, právě na počátku měsíce listopadu, jej policisté vypátrali.

Třicetiletému muži z Frýdlantska, který již v minulosti byl pravomocně odsouzen pro majetkovou trestnou činnost, policisté ve zkráceném přípravném trestním řízení sdělili podezření ze spáchání přečinů krádež, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Kromě toho podali podnět k návrhu na jeho vzetí do vazby. Za uvedené skutky hrozí recidivistovi trest odnětí svobody od šesti měsíců do tří let. Do rozhodnutí soudu vyčká v cele vazební věznice.

10. listopadu 2021
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem