Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Mácháč 2016 - 4. AKTUALIZACE

ČESKOLIPSKO - Technoparty u Máchova jezera doprovázejí bezpečnostní opatření. 

Aktualizace ze dne 21. 8. 2016, čas 20.00

V průběhu dnešního dne si 25letý muž z Prahy, kterého policisté včera dopoledne zadrželi v kempu Bílý kámen v Doksech potom, co s nožem v ruce provolával Allahu Agbar a hrozil přítomným násilím, převzal usnesení o zahájení trestního stíhání pro přečiny nebezpečného vyhrožování a výtržnictví. Vyšetřovatel ho dnes také vyslechl jako obviněného a následně podal státnímu zástupci podnět na jeho vzetí do vyšetřovací vazby. Důvodem je obava z toho, že by se na svobodě trestnímu stíhání vyhýbal. Obviněný zůstane do rozhodnutí o vazbě v policejní cele.

por. Bc. Ivana Baláková

Aktualizace ze dne 21. 8. 2016, čas 7.30

Od včerejšího do dnešního rána odhalili kriminalisté a celníci dalších 6 drogových trestných činů, z nichž se 3 týkají přímo distribuce. Pracovníci celní správy při silničních kontrolách zjistili držení drog u dvou mladíků z Prahy ve věku 21 a 22 let. Mladší z nich měl u sebe 0,8 gramů drogy zvané MDMA a druhý mladík 0,9 gramů téže drogy. Oba nemine trestní stíhání pro přečin přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Kromě toho čeští a němečtí celníci zadrželi u dalších 6 osob drogy, jejichž držení bude kvalifikováno jako přestupek. Jde o 6 mužů ve věku od 19 do 41 let. Celníci u nich zajistili extázi a marihuanu.

Velkou "smůlu" měl včera odpoledne 38letý muž z Prahy, kterého kriminalisté přistihli při prodeji 3 kusů tablet extáze v areálu kempu Bílý kámen v Doksech. Nic netušící distributor drogu prodal jednomu z návštěvníků akce přímo před policisty v civilu (pracovníky služby kriminální policie a vyšetřování), když svého klienta zavedl za jejich zaparkované vozidlo v civilním provedení. Kriminalisté stáli opodál a sledovali ho. Potom, co "obchod" proběhl, ho zadrželi a zajistili u něj dalších 20 tablet extáze včetně 7,5 gramu kokainu. Jeho čeká trestní stíhání pro distribuci i držení drog, za které mu hrozí pětiletý trest odnětí svobody.

Kriminalisté v průběhu včerejší noci usvědčili z držení drog rovněž 21letého mladíka z Prahy, který u sebe přechovával 13 tablet extáze. Mnohem větším množstvím této taneční drogy byl ale vybaven jiný 21letý mladík z Teplic, u kterého zajistili 64 tablet extáze a navíc ho v blízkosti areálu, kde se technopárty konala, přistihli při distribuci 2 tablet extáze. Dalším usvědčeným distributorem je 21letý účastník akce, který předal jinému mladíkovi 1 tabletu extáze.

Aktualizace ze dne 20. 8. 2016, čas 15.30

Dnes kolem 9.30 vyvedla ochranka z diskotéky v kempu Bílý kámen v Doksech 25letého muže, který tu obtěžoval ostatní hosty. Jedná se o českého státního příslušníka, jehož otec je z Alžírska. Poté, co ho pracovníci bezpečnostní agentury z diskotéky vykázali, vytáhl na ně venku nůž, kterým před sebou šermoval a vyhrožoval jim násilím, přitom vykřikoval Allahu Akbar.  S nožem v ruce vyhrožoval stejně i návštěvníkům akce, kteří ho pro jeho agresivní chování napomínali. K 25letému muži se na místě přihlásil jeho o tři roky mladší známý. Ten se ho odtud snažil odvést, nicméně i on prohlašoval Allahu Akbar, což u přítomných vyvolávalo velmi negativní emoce.

Policisté, které sem přivolali svědci, byli na místě do dvou minut od přijetí oznámení a 25letého muže z Prahy zadrželi. Ten se nyní nachází v policejní cele. Vyšetřovatel ve věci zahájil úkony trestního řízení pro přečiny nebezpečného vyhrožování a výtržnictví. Policisté ho bezprostředně po jeho zadržení podrobili dechové zkoušce a orientačnímu testu na drogy. Dechové zkouška ukázala, že má v sobě 1,79 promile alkoholu a test na drogy byl pozitivní na amfetamin a opiáty.

Jeho 22letý známý z Karlových Varů, kterého policisté dnes ráno v souvislosti s incidentem zajistili, se bude zodpovídat z neuposlechnutí výzvy úřední osoby. I on byl pod vlivem drog.

por. Bc. Ivana Baláková

Aktualizace ze dne 20. 8. 2016, čas 7.15

V průběhu včerejšího odpoledne a noci na dnešek zaznamenali policisté v rámci bezpečnostního opatření "Mácháč 2016" následující drogové delikty. Kontroly českých a německých celníků odhalily při kontrolách vozidel na silničních komunikacích 16 případů držení drog. U 39letého muže z okresu Brno venkov zajistili 10,55 gramů marihuany, u 24letého mladíka z Hodonína 112 gramů marihuany a u 35letého muže z Pardubic 5,6 gramů marihuany a 24 kusů tablet extáze. V této souvislosti se všichni budou zodpovídat z přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Dalších 13 kontrolovaných osob u sebe mělo takové množství drogy, které naplňuje skutkovou podstatu přestupku. U jednoho zajistili několik kusů lysohlávky, u tří dalších amfetamin a u devíti osob marihuanu.

Kriminalisté usvědčili z držení 6 tablet extáze 18letého mladíka z Mariánských Lázní, ten bude obviněn z přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu (s trestní sazbou odnětí svobody až na jeden rok). Dále přistihli při distribuci drog dva muže, ti se budou současně zodpovídat i z držení drog. Jedná se o 21letého mladíka z Orlickoústecka, u kterého zajistili 9 tablet extáze a přistihli ho přitom, když jinému návštěvníkovi technoparty prodal jednu tabletu. Další distributor je 29letý muž z Prahy, kterého usvědčili z prodeje 2 kusů tablet extáze a zajistili u něj 7 tablet téže drogy. Oba proto nemine trestní stíhání pro přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu a pro nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotrpními látkami a s jedy (s trestní sazbou odnětí svobody až na pět let).

Policejní hlídky dále při kontrole řidičů zjistili, že 23letý cizinec a 24letá slečna řídili motorové vozidlo pod vlivem drog. U prvně jmenovaného byl orientační test DRUG WIPE pozitivní na amfetamin a kokain a u 24leté řidičky byl pozitivní na marihuanu. Oba odmítli bez udání závažného důvodu lékařské vyšetření, které by výsledky orientačního měření upřesnilo. Nyní je čeká správní řízení, ve kterém jim hrozí až padesátitisícová pokuta.

por. Bc. Ivana Baláková

 

 

 

Policisty a celníky čeká náročný víkend. Na pláži Klůček v Doksech začíná v pátek taneční festival pro příznivce elektronické hudby "Mácháč 2016". Vzhledem k očekávané vysoké návštěvnosti akce jsme přijali potřebná bezpečnostní opatření. Jejich cílem je udržet bezpečnost a plynulost silničního provozu, předcházet majetkové trestné činnosti a v neposlední řadě odhalit případy držení nebo distribuce drog mezi návštěvníky akce.

Policistům Územního odboru Česká Lípa přijedou o víkendu vypomoci kolegové z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, poříčního oddělení Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje a policejního ředitelství Drážďany, dále kriminalisté z toxi týmu libereckého krajského ředitelství a pracovníci Celního úřadu Libereckého kraje společně se svými kolegy z Celního úřadu Drážďany.

Právě příslušníci Celního úřadu Drážďany přivezou s sebou na Doksko speciální mobilní spektrometr, který dokáže detekovat s velmi vysokou přesností stopy po výbušných látkách, prekurzorech a nebo drogách na místě do několika vteřin. Pokud spektrometr vyhodnotí na odebraných vzorcích přítomnost zakázané látky, provedou celníci prohlídku vozidla za asistence vycvičených služebních psů. Ti skrývaný kontrabant ve vozidle vyhledají. Uživatelé  i distributoři drog mají před německými celníky takový respekt, že už jim své zásoby drog sami dobrovolně vydávají. Kdo už někdy v minulosti jejich kontrolou prošel, ví, že nemá šanci  před nimi cokoliv ukrýt.

Vzhledem k aktuální bezpečnostní situaci v Evropě budou do bezpečnostního opatření zapojeny také prvosledové hlídky se speciální výstrojí a výzbrojí. Úkolem prvosledových hlídek obecně je zajistit adekvátní a rychlý zásah při mimořádné události. Do jejich vybavení patří například samopaly.

O výsledcích kontrol a bezpečnostního opatření budeme o víkendu na našich webových stránkách pravidelně informovat v sobotu i v neděli. Technoparty "Mácháč 2016" končí v neděli 21. srpna.

 

17. 8. 2016
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

 

 

 

Odkazy do noveho okna

Mácháč 1

Mácháč 1 

Detailní náhled

Mácháč 2

Mácháč 2 

Detailní náhled

Mácháč 4

Mácháč 4 

Detailní náhled

Mácháč 5

Mácháč 5 

Detailní náhled

Mácháč 6

Mácháč 6 

Detailní náhled

Mácháč 7

Mácháč 7 

Detailní náhled

Mácháč 8

Mácháč 8 

Detailní náhled

Mácháč 9

Mácháč 9 

Detailní náhled

Mácháč 11

Mácháč 11 

Detailní náhled

Mácháč 15

Mácháč 15 

Detailní náhled

Mácháč 16

Mácháč 16 

Detailní náhled

Mácháč 17

Mácháč 17 

Detailní náhled

Mácháč 18

Mácháč 18 

Detailní náhled

Mácháč 19

Mácháč 19 

Detailní náhled

Mácháč 20

Mácháč 20 

Detailní náhled

Mácháč 21

Mácháč 21 

Detailní náhled

Mácháč 22

Mácháč 22 

Detailní náhled

Mácháč 23

Mácháč 23 

Detailní náhled

Mácháč 24

Mácháč 24 

Detailní náhled

Mácháč 25

Mácháč 25 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem