Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Lupiči se Praze vyhýbají

Kriminalisté v metropoli meziročně zaznamenali pokles loupežných přepadení. 

Během loňského roku na území Prahy policie zaznamenala celkem 673 loupežných přepadení. Ve 121 případech však kriminalisté zjistili, že se jednalo o smyšlenou loupež, případně jiný trestný čin. Ve skutečnosti tak prošetřovali 533 loupežných přepadení, což je o 22 skutků méně než v roce 2012.Jako každý rok mají nejvyšší podíl na této trestné činnosti uliční loupeže. Druhý nejvyšší podíl mají LP v prodejnách všeho druhu (především večerek a nonstopů) a heren, barů a klubů. Předmětem častého zájmu pachatelů zůstávají mobilní telefony, i když oproti předchozím obdobím už v mnohem menší míře. Celková škoda, která byla při těchto loupežných přepadení způsobena, činí 35.994.000,- Kč.
 
Za zmínku stojí vysoké procento objasněnosti této trestné činnosti. V loňském roce policie objasnila 273 případů, což je více jak padesátiprocentní úspěšnost. Na výborné úrovni je i objasněnost v případech přepadení bankovních domů a peněžních ústavů. V loňském roce pražská policie vyšetřovala 27 bankovních loupeží, z nichž 21 skutků objasnila. Kriminalisté dlohodobě tento úspěch přičítají výborné spolupráci s bankovními domy a medializaci jednotlivých případů.
 
Zveřejnění pátracích relací a souvisejících kamerových záznamů přináší kriminalistům cenná svědectví, která jsou často stěžejní pro další vyšetřování.
 
mjr. Bc. Andrea Zoulová - 19.února 2014
 
           

vytisknout  e-mailem