Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Lupiče vypátrali po několika minutách

VSETÍNSKO: Muže z Hovězí jsme obvinili z loupeže a krádeže na osobě.  

Jen pár minut po krádeži zadrželi vsetínští policisté zloděje, který okradl na vlakovém nádraží ve Vsetíně ženu o kabelku. V průběhu vyšetřování vyšlo najevo, že stejný muž se pokoušel okrást téhož dne ještě jednu ženu. Včera jsme ho obvinili z loupeže a krádeže na osobě. Hrozí mu až desetiletý trest odnětí svobody.
 
Bylo úterý, několik minut před šestou hodinou ráno, když pětašedesátiletá žena ze Vsetína čekala na nástupišti na autobusovém nádraží ve Vsetíně na autobus. Vtom k ní přistoupil nějaký muž, který předstíral, že telefonuje. Znenadání uchopil její kabelku, kterou žena držela v ruce, a snažil se jí kabelku vytrhnout. To se mu nepodařilo, protože žena kabelku držela pevně. Zloděje to neodradilo a začal se s ženou o kabelku přetahovat. Tahal ji takovou silou, že poškozenou, která kabelku samozřejmě bránila, zatáhl od ostrůvku až do poloviny vozovky pro příjezd autobusů. Po několika minutách, kdy poškozené přispěchal na pomoc nějaký muž, útok vzdal a utekl. Žena pak nasedla do autobusu a odjela směr Horní Lideč. Po cestě se jí nepříjemný ranní zážitek s lupičem rozležel v hlavě a rozhodla se, že incident oznámí na policii v Horní Lidči. 
 
Lupič, který při ranním útoku neuspěl, potřeboval, jak později uvedl, peníze na alkohol. Proto se kolem deváté hodiny ráno rozhodl krást znovu. Vyhlédl si, tentokrát na vlakovém nádraží ve Vsetíně, ženu, která čekala na nástupišti na lavičce na vlak. Přistoupil k ní zezadu, když zrovna z lavičky vstala a chystala se jít k vlaku. Během okamžiku jí vytrhl z ruky kabelku a utekl. Paní byla tak překvapená, že se nestihla nijak bránit. Začala volat o pomoc. Jeden ze svědků za zlodějem vyběhl, ale ten se mu během chvilky ztratil z dohledu. Šedesátiletá žena z Hranic na Moravě měla v kabelce peníze, doklady, mobil a další věci v hodnotě asi 1 300 korun. Incident ihned oznámila na policii.  
 
Policisté, kteří přijeli neprodleně na místo události, dali ihned získaný popis podezřelého muže prostřednictvím vysílačky ostatním kolegů na vědomí. Hlášení o pachateli krádeže kabelky slyšeli i policisté v Horní Lidči, kteří zrovna vyslýchali ženu, které se ráno kolem šesté hodiny zloděj pokoušel ukrást ve Vsetíně kabelku. Když poškozená žena uslyšela z vysílačky popis zloděje, vykřikla: „To je on!“ A skutečně byl.
 
Mezitím vsetínští kolegové projížděli ulicemi Vsetína a zloděje hledali. Muže, který odpovídal popisu lupiče, spatřili na ul. Sušilova. Když však jeden z kolegů vystoupil z auta, dal se muž na útěk. Po krátkém pronásledování ho kolega poblíž křižovatky U Růžičků dostihl, zadržel a spoutal. Muž se nakonec k oběma skutkům přiznal. Peněženku z kabelky měl u sebe. Pak nás dovedl do jednoho hotelu v centru Vsetína, kde na toaletě do koše vyhodil kabelku. Našli jsme rovněž mobil, který zloděj na ulici zahodil. V době zadržení měl v dechu 1,66 promile alkoholu.
 
Zlodějem je sedmadvacetiletý muž z Hovězí, který už byl za majetkovou trestnou činnost v minulosti stíhán. První jeho skutek byl kvalifikovaný jako loupež, protože, jak zákon říká, použil násilí v úmyslu zmocnit se cizí věci a druhý skutek jako krádež na osobě. Po obvinění ze dvou trestných činů jsme muže včera o půl šesté odpoledne propustili na svobodu.  
 
 
11. dubna 2013, por. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem