Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Lupič a podvodník dopaden

HRADECKO-Loupež v Šimkových sadech a podvodená seniorka mají stejného pachatele 

Ve čtvrtek 18. 10. 2012, hned druhý den ráno po oznámeném večerním loupežném přepadení (17.10.2012) v Šimkových sadech u Královéhradeckého obchodního domu Kaufland, zadrželi hradečtí kriminalisté 44letého recidivistu, který je z tohoto jednání podezřelý. Muže ještě téhož dne obvinili z loupeže.
 
nůž použitý při loupežiObviněný muž si v blízkosti obchodního domu vyhlédl kolem půl deváté večer tři muže, kteří na lavičce v blízkosti skateparku konzumovali právě nakoupené potraviny. Společně s dalšími doposud neustanovenými dvěma muži k nim přistoupil a s loveckým asi 30 cm dlouhým nožem se zhruba 15 cm čepelí se dožadoval vydání peněz. Se slovy „dej mě peníze, nebo tě říznu“ donutil jednoho z poškozených vytáhnout obálku s 5.000 Kč. Poškození muži měli u sebe výdělek za celodenní práci, který jim pod pohrůžkou násilí tedy raději vydali. Po té se lupič i se svými kumpány dal na útěk. Jeden z poškozených mužů je začal pronásledovat. Lupiče sice nedostihl, ale našel jeho občanský průkaz. Na něm útočníka jednoznačně poznal. Ten ho s největší pravděpodobností ztratil, když utíkal z místa činu. Usvědčující doklad totožnosti tedy od něho převzali přivolaní policisté, kteří okamžitě začali po lupiči pátrat.
 
Hledaného muže kriminalisté zadrželi ve městě hned druhý den ráno. Kromě toho, že popis oblečení, který uvedli poškození, přesně odpovídal tomu, co měl v okamžiku zadržení na sobě, nalezli u něho policisté i nůž, který použil při loupeži.
 
Okamžitě po prvotních úkonech policisté věděli, že mají před sebou zkušeného recidivistu. Kromě toho, že z evidencí zjistili, že byl již v minulosti několikrát odsouzen, a to za znásilnění, opakované vydíraní a podvody, zjistili také, že je od roku 2004 za podvod a vydírání odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání 8 let. Trest mu byl v současné době přeměněn na podmínečný s nařízeným dohledem.
 
Zásadní zjištění pro kriminalisty ale bylo, že mají před sebou muže, po kterém pátrají od začátku října tohoto roku. Tehdy za nimi přišla zoufalá 74letá žena s tím, že se stala obětí podvodníka. Kriminalistům přesně popsala, co od prosince loňského roku až do března letošního roku prožívala. Protože se podle svých slov cítila osamělá, podala si v obchodním domě inzerát k seznámení. Hned druhý den se jí ozval prý velmi kultivovaný a slušný muž, se kterým se začala stýkat. Podle jejího popisu byl zpočátku velmi pozorný, nosil jí květiny a dárky, byl ochotný si s ní dlouhé hodiny povídat a ona se v jeho společnosti cítila dobře. Vše se ale začalo měnit, když z ní pod různými záminkami postupně vylákával v řádech stovky tisíc korun. Vždy se jednalo o půjčky, které jí prý vrátí, jakmile mu bude odblokován jeho bankovní účet, kde má více než 1,5 milionu korun. Jednou musel zaplatit dlužné nájemné za svou sestru, která je v Kanadě, poté dluh exekutorovi, pak například odcizené nářadí ze stavební buňky a podobně. Když žena neměla již kam pro peníze sáhnout, nutil jí, aby si půjčovala u svých známých. Kromě finanční hotovosti vyšší než 300 tisíc korun, z ní vylákal i zlaté šperky v hodnotě desítek tisíc korun. V ženě po celou dobu vyvolával manipulativně pocit lítosti a mimo jiné jí říkal, že když mu nepomůže, tak se zabije. Peníze si po celou dobu půjčoval s vědomím, že je s ohledem na svoji finanční situaci nikdy nevrátí.
 
Kromě obvinění za loupež mu v průběhu dnešního dne kriminalisté tedy sdělili ještě obvinění ze spáchání podvodu. Současně podali podnět na jeho vzetí do vazby. Za tyto trestné činy mu hrozí trest odnětí svobody až na 10 let.
 
V pátek v 16,15 hodin rozhodl soudce Okresního soudu v Hradci Králové o jeho vazebním stíhání ze všech třech zákonných důvodů. Obviněný muž byl označený jako zvlášť nebezpečný recidivista.     

mjr. Mgr. Ivana Ježková,
19.10.2012 v 16:30

vytisknout  e-mailem