Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Senioři, buďte obezřetní

ZBIROŽSKO - Podvodníci zaútočili na seniorku a připravili ji o šest tisíc korun. 

Případ majetkové trestné činnosti, kde je obětí seniorka, prověřují radničtí policisté.  Přečinu porušování domovní svobody v jednočinném souběhu s přečinem krádeže se dopustili dosud neznámí pachatelé, kteří se minulé pondělí (26. 5.. 2021) bez jakýchkoliv výčitek pod smyšlenou legendou dostali do příbytku seniorky v obci Lhota pod Radčemy, kde ji připravili o její peníze. Kolem jedné hodiny odpoledne oslovila seniorku, která se pohybovala na své zahrádce u domu neznámá žena, která se představila jako sociální pracovnice s tím, že ji nese roušky. Seniorka nabídku odmítla, ale neznámá žena pohotově řekla, že ji také nese tři tisíce korun na vitamíny. Pod touto legendou se dostala do obydlí důvěřivé ženy. Začala s ní komunikovat, přitom ji řekla, že má dvě dvoutisícové bankovky, zda má na vrácení. Seniorka vzala z peněženky tisíc korun. Po chvíli přišel otevřenými dveřmi komplic, který se ptal, zda seniorka nemá nějaký starý nábytek k prodeji. Ta ale muže ze svého domu vykázala a pokračovala v rozhovoru s neznámou ženou. Poté co neznámá žena dům opustila, poškozená zjistila, že na stole čtyřtisícová hotovost není, pouze na stole zůstala hotoost ve výši  tisíc korun. V této chvíli poškozené došlo, že se zřejmě stala obětí, šla zkontrolovat své úspory a zjistila, že ji chybí 6 000 korun.

Popis osob:

Žena ve věku okolo 25 let, štíhlé postavy, výška 165 cm, tmavé vlasy mírně vlnité k ramenům. Oblečena do koženkové bundy tmavé barvy. Žena mluvila česky bez přízvuku.

Muž ve věku okolo 30 let, střední postavy, výška 170 cm. Oblečen do světle modré prošívané bundy.

Případné svědky, kteří mohou poskytnou  jakékoliv informace k popsanému případu, žádáme, aby se obrátili na bezplatnou linku tísňového volání 158.

Nejen s ohledem na výše popsaný případ, ke kterému došlo v jedné obci na Zbirožsku, apelují policisté na starší občany, aby byli obezřetní, nedůvěřovali cizím lidem a v žádném případě je nepouštěli do svých příbytků. Žádáme i rodinné příslušníky seniorů, aby své blízké opakovaně upozorňovali na podvodná jednání, které pachatelé páchají právě na seniorech.

Pamatujte, že podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů, jak vás okrást. Nedůvěřujte neznámým lidem a dodržujte pravidlo, které vštěpujete dětem od útlého věku -  nikoho cizího nevpouštějte do svého obydlí! Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi. Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.), nechte si vždy předložit příslušný průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte. Nepodléhejte vidině výhodné koupě či služby. Důležitá telefonní čísla (policie, lékař, hasiči) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc. Pachatelé, kteří páchají trestnou činnost na seniorech, využívají zejména jejich důvěřivosti. A jejich drzost nezná meze.

Nedejte šanci zlodějům!!!

Policie varuje především starší občany před lidmi, kteří se neštítí ničeho a jejich obětmi se stávají právě senioři. Varujeme před pachateli, kteří se pod záminkou výhodných nákupů oprav, výher nebo vrácení přeplatků snaží dostat do Vašich příbytků.

Jak se máte zachovat?

  • Je nutné před nimi zavřít dveře, nevpouštět je do domu. Nedůvěřujte cizím lidem!
  • Doporučujeme, aby občané vždy zamykali dveře domů a samozřejmě i dvířka, či vrata u oplocení pozemků.
  • V případě, že byste se s podobnými lidmi setkali nebo takové ve své obci viděli, neváhejte a ihned volejte na bezplatnou linku tísňového volání 158. O těchto osobách můžete zaznamenat důležité informace (např. registrační značku vozidla, počet a popis osob, různé zvláštnosti a nápadnosti – je vhodné si poznatky ihned zapsat).

Další důležité upozornění a rady naleznete zde:

http://www.policie.cz/clanek/podvody-na-seniorech.aspx


por. Bc. Hana Kroftová
4. května 2021

vytisknout  e-mailem