Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Lovu zdar

Policisté kontrolují účastníky honů  

Podzimní víkendy se na Rychnovsku ponesou až do konce roku  v duchu mysliveckých tradic. Jednotlivá sdružení myslivců organizují hony. Jde o celodenní akce, které se odehrávají v pátek či v sobotu. První setkání myslivců  proběhla minulý víkend.
 
Na tyto akce nejezdí jen příznivci myslivosti a členové jednotlivých pořádajících organizací, jejich hosté z dalších sdružení, ale i zástupci zákona - policisté. Přítomnost policie na těchto setkání se nese  v duchu prevence. Na hony jezdí policisté z příslušného obvodního oddělení, do jejichž rajonu sdružení spadá,  a z inspektorátu pro zbraně střelivo, výbušniny a drogy, kteří před zahájením samotného honu provádějí kontroly povinností držitelů  zbrojních průkazů. Důležitý pro bezpečnost akce je samozřejmě technický stav jednotlivých zbraní a k ní nezbytný průkaz zbraně. Muži zákona sledují i platnost loveckých lístků a zaměřují se na to, zda účastníci honů mají doklad o zaplacení povinného pojištění.
Na Rychnovsku policisté nezaznamenali žádné zásadní potíže. Velký důraz se klade i na nepřítele číslo jedna. Tím je alkohol. Zbraně a požívání alkoholických nápojů nelze nikdy slučovat. Policisté proto provádějí  namátkově orientační dechové zkoušky u nimrodů.
 
První hony v závěru minulého týdne se odehrály bez potíží. Myslivecká sdružení, která se vydala lovit, nepodcenila přípravu a hlavně bezpečnost jak samotných střelců, tak honců a dalších neméně důležitých účastníků akcí, kterými jsou lovečtí psi. Kontroly se v posledních letech odehrávají téměř bez závad. Myslivci mívají zbraně, zbrojní průkazy, lovecké lístky i pojištění v pořádku. Na Rychnovsku skončila v minulých pěti letech  jen jedna orientační dechová zkouška pozitivně.  
 
Hony o uplynulém víkendu po těchto nezbytných namátkových kontrolách "odstartovaly" tradičním "Lovu zdar". Zítra pokračují další hony v dlouhé sérii. Policisté z Rychnovska nadále chystají kontroly, aby se tyto myslivecké svátky uskutečnily bez potíží a zbytečných tragédií.
 
nstržm. Šárka Ehlová
12.listopadu 2010

vytisknout  e-mailem