Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Loupežník se vrátil tam, kam zřejmě patří

Recidivista po šesti letech opustil věznici. Místo nového začátku ale po několika dnech znovu kradl a loupil.  

Kriminalisté z druhého oddělení třetího policejního obvodu se od konce prosince loňského roku zabývají třemi případy, které jsou kvalifikované jako loupeže, nebo krádeže. Už v době, kdy na těchto případech kriminalisté začali pracovat, věděli, že tyto tři skutky má na svědomí zřejmě ten samý, v té době ještě neznámý pachatel.

První případ se stal 28. prosince loňského roku okolo jedenácté hodiny večer. Díky zajištěným kamerovým záznamům kriminalisté zjistili, že pachatel svou oběť sledoval minimálně od stanice metra Prosek. Poškozeného pak sledoval přes restauraci až do ulice Pískovcová v Praze 3, kde poškozený bydlí. Tam se pachatel za svou obětí snažil natlačit i do vchodových dveří bytového domu, nicméně muž byl obezřetný a podezřelého dovnitř pustit nechtěl. Pachatel však mezi dveře stihl dát nohu a začal se s poškozeným o dveře přetahovat. Přitom se na něj znovu natlačil a v nejméně střeženém okamžiku mu z tašky odcizil peněženku.

Druhý případ se odehrál 9. ledna krátce po půlnoci v ulici Čumpelíkova v Praze 3, konkrétně před domem dalšího poškozeného. Tentokrát si pachatel svou oběť vytipoval v tramvaji, ze které jí sledoval až před dům. Po prvotním oslovení tam poškozenému nejprve vyhrožoval fyzickou újmou a následně mu po krátkém přetahování z ruky vytrhnul mobilní telefon, se kterým z místa utekl.

Třetí přepadení se odehrálo 2. února v Kosmické ulici v Praze 4. V tomto případě si svou oběť pachatel vyhlédl v baru. Následně poškozeného sledoval až k domu, kde ho při odemykání dveří natlačil do chodby a povalil ho na zem. Z kapes mu při tom odcizil peněženku a telefon.

K dopadení pachatele pak velkou měrou přispěla obsluha z uvedeného baru. Kriminalisté totiž ženu poučili, aby v případě, že se podezřelý muž v baru znovu ukáže, je okamžitě kontaktovala. Netrvalo dlouho a podezřelý se do baru skutečně vrátil. Přivolaní policisté muže převezli na policejní služebnu, kde si ho převzali kriminalisté.

Ti sedmatřicetiletého muže pod tíhou důkazů obvinili ze spáchání trestných činů loupež, krádež, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, ale i maření výkonu úředního rozhodnutí. V minulosti byl totiž tento muž odsouzen za několik loupeží k trestu odnětí svobody na šest let a vyhoštění z České republiky. Tento trest si odseděl v polovině prosince. Naše území ovšem neopustil a navíc zde spáchal další zločiny. I proto je v současné době stíhán vazebně.

por. Bc. Iveta Martínková – 10. 2. 2016

vytisknout  e-mailem