Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Loupeže rakouských bank objasněny

Jihočeští a rakouští kriminalisté objasnili tři loupežná přepadení rakouských bank. Loupil čtyřlístek pachatelů z okolí Lipenské přehrady. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Několika týdenní spolupráce rakouských a jihočeských policistů objasnila tři závažná loupežná přepadení bankovních ústavů na rakouské straně hranice. Rakouská policie oslovila české kolegy při pátrání po troufalých českých lupičích, kteří měli na svědomí loupežné přepadení bankovní pobočky Volksbank v Linci 9. prosince 2011 a pobočky Raiffeisenbank v Bad Leonfeldu 23.2. 2012. 


Pachatelé loupili se samopalem v ruce. Kriminalisté zjistili, že se v okolí i v bance před přepadením pohybovala světlovlasá podezřelá žena. Mohlo se jednat o spolupachatelku lupičů. Podle fotografie ženy, neboť loupil pachatel maskovaný kuklou, se podařilo policistům z Obvodního oddělení Lipno natypovat konkrétní osobu z Lipenska. Uniforma je nápadná a tak se do pátrání po ostatních ze skupiny, zapojili kriminalisté jihočeského policejního ředitelství.


Během několika týdnů zjistili, že obě bankovní přepadení má na svědomí čtyřčlenná skupina pachatelů se vztahem k Lipensku. O všechny informace se čeští policisté podělili s rakouskými kolegy a rozjeli společné policejní opatření. Zjistili, že skupinu vede zhruba čtyřicetiletý recidivista, který strávil polovinu života za mřížemi. Šetření k pachatelům probíhalo tak nenápadně, že zmiňovaný čtyřlístek nic netušil a to ani, když ve čtvrtek vyrazil na další loupež. Vůdce bandy vyslal trojici vyloupit pobočku Raiffeisenbank do Rainbachu a sám čekal na české straně. Informace o pohybu bandy ihned směřovala od jihočeských kriminalistů kolegům do Rakouska a ti zareagovali, trojici zadrželi přímo při loupežném přepadení.


Zásahová jednotka jihočeské policie mezitím sledovala hlavu skupiny, počkali, až nic netušící recidivista bezstarostně dopije doma na terase kávu a zadrželi i jeho. Jednání o jeho vydání rakouské straně již probíhají.
 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

23. března 2012

 

vytisknout  e-mailem