Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Loupeže, krádeže, podvody

Včera kriminalisté zahájili trestní stíhání 22letého muže z Příbrami,  

     který se měl na konci května dopustit loupeže v ulici Politických vězňů. Asi hodinu po půlnoci přistoupil zezadu k 57letému muži, udeřil jej sevřenou dlaní do hlavy natolik, až poškozený upadl na zem. Násilník poté po něm požadoval vydání veškerých peněz a začal ho i prohledávat. Z kapsy kalhot mu vzal peněženku, kde bylo 2,5 tisíc korun, pak i s kořistí utekl. Napadený skončil se zlomeninou dolní čelisti v nemocnici. Lupiči nyní hrozí dva roky až deset let za mřížemi.
     Od začátku roku jsme měli nahlášeno 28 loupeží, kdy se podařilo objasnit 12 z nich. Ne vždy se nahlášené loupeže stanou tak, jak nám je oznamovatelé vypodobňují. Nebývá výjimkou, že jsou naprosto smyšlené. V některých případech se zase stane, že pachatelé nakonec odejdou místo s lupem spíše s nepořízenou. Např. v lednu letošního roku šel loupit 25letý muž s o rok mladším kumpánem na benzínku v Rožmitále pod Třemšínem. Jeden z nich čekal v nastartovaném voze a druhý šel s kuklou na hlavě a s plynovou pistolí v ruce ke dveřím. K jeho velkému údivu zjistil, že je již zavřeno, a tak začal lomcovat dveřmi. Tím přivolal obsluhu, žena však neotevřela a schovala se v zadní místnosti. Lupiči pak odjeli s nepořízenou. Po jejich dopadení se nakonec přiznali ještě k další nepodařené loupeži.

Vykrádal domy
     Krádež, porušování domovní svobody, poškození cizí věci, tyto trestné činy jsou připisovány za vinu 40letému muži. 12. srpna měl vniknout do domu v Boční ulici v Příbrami a vykrást dvě komory, do kterých se vloupal. Nenašel uvnitř však nic, co by se mu hodilo. Poškozením dveří způsobil škodu ve výši 10 tisíc korun. Tři dny předtím zavítal do domu v ulici 28. října, kde ho lákali sklepní místnosti. Odnesl si odtud 16 lahví alkoholu. Celkem zde způsobil škodu pět tisíc korun.

Použili falešná jména
     34letý a o pět let mladší muž si vyslechli v pondělí sdělení obvinění pro přečin podvodu ve stádiu pokusu. Chtěli podvodným způsobem vylákat zboží, kdy vystupovali jako zástupci jedné obchodní společnosti pod falešnými jmény. Dopředu se telefonicky objednali do příbramské firmy a v pondělí sem přišli uzavřít rámcovou smlouvu na odběr pneumatik do výše 50 tisíc korun. Před podpisem smlouvy byly osoby vyzvány k prokázání své totožnosti občanskými průkazy, které samozřejmě neměly. Přivolaní policisté osoby odvezli k výslechu a zjistili skutečnou identitu obou mužů. Tito vykutálení podvodníčci mohou být odsouzeni k jednomu až pěti letům ve vězení.

Okradl seniorku
     Jiného podvodu se dopustil zatím neznámý muž. Jako oběť si vyhlédl 84letou ženu. V pondělí kolem poledne ji kontaktoval telefonicky její vnuk, alespoň si to poškozená myslela, a požádal ji o půjčku 25 tisíc korun. Domluvili si předání peněz před domem, kde se ale nacházel cizí muž, který tvrdil, že její příbuzný má ještě nějaké vyřizování a dal jí ho k telefonu. Podvedená žena peníze předala a až později zjistila, že vnuk s ní vůbec ten den telefonicky nemluvil a tudíž podvodníčkovi naletěla.
     Je to téměř jeden z nejznámějších triků, které filutové používají. Další legendu, kterou to často na seniory zkouší, je, že nesou nějaké peníze, ale mají pouze bankovku v hodnotě pěti tisíc korun a potřebují vrátit. Vyhlédnou si, kam šla osoba pro peníze na rozměnění a při chvilce nepozornosti ji okradou. Varování pro starší občany – nedávejte peníze cizímu člověku, vše si znovu ověřte. V případě, že je vám něco divné či podezřelé, raději kontaktujte policii, my vše prověříme!

Na tři zlodějíčky spadla klec
     Při krádeži si odnesli jízdní kolo, motorovou pilu a rozbrusku, vše v hodnotě 13 tisíc korun. Kdo? Jak se podařilo sedlčanským policistům zjistit, krádeže se dopustili na začátku června tři muži ve věku 25, 22 a 20 let. Zavítali pod rouškou tmy do chatky v zahrádkářské kolonii v Jateční ulici v Sedlčanech, kterou vykradli. Dne 14. srpna bylo všem třem sděleno podezření ze spáchání přečinu krádeže a porušování domovní svobody.

15. srpna 2012, por. Bc. Monika Schindlová, DiS.

 

vytisknout  e-mailem