Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Loupež ve Švandově divadle

Maskovaní pachatelé přepadli vrátného a poté uloupili trezory. Teď po nich pátrají kriminalisté. 

Loupežné přepadení se odehrálo třicátého prosince loňského roku, přibližně ve čtvrt na tři ráno ve Švandově divadle v Praze 5. Toho dne brzy ráno nejprve uklízela v prostorách divadla najatá firma. Jakmile její pracovníci odešli, vyrazil vrátný před vchod divadla si „rauchnout“. V tu chvíli vůbec netušil, co ho za několik okamžiků čeká.

Jakmile se totiž vrátil zpět na své stanoviště, vyrukovali na něj maskovaní pachatelé, kteří ho připoutali ke sloupu v hledišti divadla.

Po zpacifikování vrátného se pachatelé zmocnili trezorů, které obsahovaly hotovost v řádu několika desítek tisíc korun a další spotřební elektroniku. S trezory pak hledaní odešli z divadla neznámo kam.

Tímto svým jednáním způsobili lupiči divadlu škodu přesahující sto tisíc korun.

Událost momentálně prošetřují kriminalisté druhého oddělení druhého policejního obvodu. Ti v rámci své činnosti zajistili a vyhodnotili všechny dostupné informace a indicie. U některých stop zadali kriminalisté znalecké posudky, nebo znalecká zkoumání, kdy tyto úkony standardně trvají několik týdnů až měsíců.

Zmiňované expertízy ale nepřinesly žádný konkrétní výsledek. Proto se nyní kriminalisté obrací s prosbou o pomoc na širokou veřejnost. V rámci prošetřování totiž detektivové zajistili také kamerové záznamy, na kterých je zachycena Škoda Fábie combi modré barvy, jejíž osádku tvoří dvě osoby.

Stran těchto osob se kriminalisté důvodně domnívají, že by například mohly vidět hledané pachatele buď před loupeží, nebo neprodleně po ní. Vozidlo se totiž prokazatelně pohybovalo v době události v inkriminované oblasti, tedy v okolí Švandova divadla.

Proto tedy prosíme posádku zmiňované Fábie, aby se kriminalistům přihlásila prostřednictvím linky tísňového volání 158. Stejně tak ale prosíme každého jiného, kdo by mohl přispět svým svědectvím k objasnění popsané události, aby taktéž kontaktoval kriminalisty druhého oddělení druhého policejního obvodu.

por. Mgr. Tomáš Hulan 19. 4. 2018

Aktualizace 19. 11. 2018

V průběhu minulého týdne kriminalisté zadrželi a následně obvinili z trestných činů loupež, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku dva muže ve věku 46 a 48 let. Těm v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na deset let. Oba jsou nyní stíháni na svobodě.

Objasnění případu ale nebylo nic jednoduchého. V prvopočátku to dokonce vypadalo na dokonalý zločin, který se nikdy nepodaří vyřešit. Dnes již obvinění si totiž počínali jako opravdoví profesionálové. Při loupeži měli například oba muži zahalené obličeje a na rukou měli rukavice.

První indicie ke konkrétním osobám pachatelů se kriminalistům druhého oddělení druhého policejního obvodu podařilo zjistit až teprve po půl roce prověřování celé události. Nicméně tyto a následně další zjištěné stopy a důkazy dopomohly k tomu, že jsou oba hlavní aktéři v tuto chvíli obviněni.

Navíc se i potvrdila správná dedukce kriminalistů. Ti totiž od začátku pracovali s několika vyšetřovacími verzemi, kdy jedna z nich byla, že lupiči jsou buď bývalí pracovníci divadla, nebo že měli s divadlem v minulosti něco společného. V tuto chvíli můžeme potvrdit, že oba obvinění dříve pracovali pro soukromou společnost, která pro Švandovo divadlo prováděla servisní práce.

K dokreslení celé situace je na místě zmínit, že oba obvinění mají poměrně pestrou trestní minulost majetkového charakteru, neboť v součtu byli již patnáctkrát trestně stíháni.

por. Mgr. Tomáš Hulan 19. 11. 2018

vytisknout  e-mailem