Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Loupež v obchodním domě kriminalisté objasnili

JIHLAVSKO: Pachateli nepomohlo ani to, že po činu utekl za hranice 

Mistrovskou práci odvedli jihlavští kriminalisté, když se jim podařilo objasnit loupež, při které si cizinec přišel letos v dubnu v Jihlavě na velkou částku peněz a zmizel za hranice. Jednačtyřicetiletý muž je už zpátky v naší republice, čelí obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu a byl vzat do vazby. 

K loupeži došlo na začátku dubna v jihlavském obchodním domě. Do objektu prodejny přišel před šestou hodinou večer muž, který měl obličej zakrytý rouškou. Za použití lsti, kdy se vydával za jinou osobu, se mu podařilo dostat až do prostoru pro zaměstnance. V kanceláři donutil zaměstnankyni pod pohrůžkou použití zbraně, kterou měl u sebe, vydat finanční hotovost. S desítkami tisíc korun pak z obchodu utekl. Žena neutrpěla zranění. Následně byla loupež oznámena na tísňovou linku 158.

Na místo ihned po přijetí oznámení vyjely dostupné policejní hlídky. Policisté zjistili přibližný popis pachatele a okamžitě po něm začali v lokalitě i širokém okolí pátrat, do hledání se zapojili také strážníci městské policie. Prověřování případu převzali jihlavští kriminalisté. Policisté intenzivně prověřovali všechny směry, kterými se pachatel mohl po činu vydat, a do pátrání se okamžitě zapojily také útvary policie v jiných krajích. Precizní práce kriminalistů přinesla úspěch v podobě získání poznatků velmi důležitých pro určení směru jeho útěku, kdy podle zjištěných informací po činu velmi rychle odjel z Vysočiny.   

Kriminalisté prováděli další šetření, získávali poznatky a informace, které ihned prověřovali, a dál po pachateli pátrali. Maximální úsilí je přivedlo na stopu jednačtyřicetiletého muže, podezřelého ze spáchání loupeže. Jednalo se o cizince ze země Balkánu a kriminalisté zjistili, že se zřejmě vyhybuje na území Slovenska. Na muže vydal státní zástupce souhlas se zadržením a policisté po něm vyhlásili mezinárodní pátrání. Policisté na Slovensku byli úspěšní a hledaného muže zadrželi, tento týden si ho na hranicích jihlavští policisté od slovenských kolegů převzali. Zadrženého muže odvezli policisté zpět do Jihlavy a skončil v policejní cele.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání jednačtyřicetiletého muže. „Cizinec byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže,“ řekl plk. Ing. Martin Kratochvíl, zástupce ředitele územního odboru. Obviněný muž se ke spáchání činu doznal. „V České republice v minulosti dlouhodobě pobýval a na Jihlavsku pracoval, při loupeži místní znalosti využil. V minulosti byl již opakovaně soudně trestán,“ dodal por. Bc. Martin Jůzl, komisař oddělení obecné kriminality s tím, že obviněný muž peníze, které při loupeži získal, použil pro vlastní potřebu. U zbraně se jednalo o plynovou pistoli.

Na obviněného muže podal policejní komisař státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí do vazby. Na základě rozhodnutí soudu byl obviněný muž vzat do vazby a poté ho policisté eskortovali do věznice.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. „Za spáchaný zvlášť závažný zločin loupeže lze uložit trest odnětí svobody až na deset let,“ dodal policejní komisař.

„Tento případ svědčí o tom, že pachateli nepomohlo jeho maskování, které v tomto případě nahradila rouška, ani to, že naši republiku po činu rychle opustil. I v současné době vyhlášeného nouzového stavu pracují kriminalisté na maximální úrovni a, jak dokazuje tento případ, výborně funguje i mezinárodní spolupráce,“ zakončil zástupce ředitele územního odboru plk. Ing. Martin Kratochvíl.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

13. května 2020   

vytisknout  e-mailem