Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Loupež v Moskevské

Banku v pražských Vršovicích „navštívil“ lupič. Pátrají po něm kriminalisté z Prahy IV. 

Přibližně v půl druhé odpoledne přijali operátoři linky tísňového volání 158 oznámení o loupežném přepadení banky v Moskevské ulici.

Na místo okamžitě vyrazily prvosledové hlídky z řad pohotovostní motorizované jednotky a speciální pořádkové jednotky k okamžitému pátrání po pachateli.

Posléze si celou událost převzali do své kompetence specialisté stálé výjezdové skupiny a kriminalisté čtvrtého policejního obvodu.

Ti prošetřováním zjistili, že nedlouho před půl druhou přišel do banky přibližně pětapadesátiletý neznámý muž. Ten byl dle zaměstnanců oblečený do tmavé bundy, riflí a na hlavě měl černou kšiltovku.

Běžně vypadající klient si řádně počkal ve frontě, a pak přistoupil k hotovostní přepážce, kde pokladní předložil lístek, či papírek. Na něm byl zachycen text, který avizoval, že pokud „klient“ nedostane veškerou finanční hotovost, je připraven použít zbraň. A tu měl skutečně u sebe, kdy ji po celou dobu třímal v levé ruce.

Na to konto mu pokladní vydala bankovky v celkové hodnotě několika desítek tisíc korun.

Lupič pak z banky odešel neznámo kam.

Kriminalisté z tohoto místa prosí širokou veřejnost o pomoc při pátrání. Pokud byste kdokoliv poznal muže zachyceného na záběrech bezpečnostních kamer, a znal jste jeho současné místo pobytu, či pohybu, předejte nám prosím tyto informace prostřednictvím linky tísňového volání 158.

por. Mgr. Tomáš Hulan 23. 12. 2015

 

Doplnění 28. 1. 2016

K tomuto případu můžeme nyní jednoznačně konstatovat, že podezřelého máme vypátraného, zadrženého a nyní již i obviněného.

Jak bylo dříve řečeno, případ od samého prvopočátku prošetřovali kriminalisté třetího oddělení čtvrtého policejního obvodu.

Ti během uplynulého měsíce zjistili celou řadu okolností a skutečností, které je přivedly na stopu konkrétní osoby. Nemalou měrou k tomu přispěly i poznatky od pozorných spoluobčanů, kteří reagovali na pátrací relace zveřejněné v médiích.

Jenže mnohdy není vše tak jasné, jak by se na první pohled zdálo. A tak tomu bylo i v tomto případě.

Ukázalo se totiž, že zmiňovaný podezřelý je momentálně ve výkonu trestu odnětí svobody pro jinou trestnou činnost. Tím měl zajištěné jednoznačné alibi.

Kriminalisté se ale nevzdávali a v prošetřování pokračovali i nadále stejným směrem, což se posléze vyplatilo.

Obviněným je totiž osmačtyřicetiletý muž, jakožto blízký příbuzný původního podezřelého.

Tohoto muže v úterý ráno zadrželi kriminalisté za pomoci zásahové jednotky, neboť se jednalo o člověka, který se dopustil trestného činu se zbraní. Zadržení proběhlo ve čtvrtém pražském obvodu, konkrétně části Chodov.

Po zadržení následovaly hned dvě domovní prohlídky, neboť zadržený bydlel současně jak v Praze, tak na Benešovsku.

A právě v domácnosti na Benešovsku detektivové zajistili zmiňovanou zbraň, konkrétně ostrou pistoli, se kterou se zadržený dopustil třiadvacátého prosince trestného činu loupež.

Pistole patří pachatelově velice blízkému člověku, který ani netušil, že jí osmačtyřicetiletý obviněný zneužil ke spáchání takto závažného trestného činu.

Jednoznačné resumé, na základě shora popsaného tedy zní, že zadržený je nyní obviněný z trestného činu loupež, za který mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na deset let, kdy je stíhán vazebně.

por. Mgr. Tomáš Hulan 28. 1. 2016

vytisknout  e-mailem