Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Loupež si vymyslel, mobil zapomněl v cukrárně

VSETÍNSKO: Kriminalisté loupež vyšetřovali několik týdnů.  

Kriminalisté ukončili před několika dny vyšetřování loupeže, ke které mělo dojít před několika měsíci v Horní Lidči, kde dva neznámí mladíci údajně přepadli a okradli jedenadvacetiletého muže. Kolegové po několika týdnech vyšetřování došli k závěru, že si mladý muž loupež vymyslel.
 
V neděli 28. září 2014 se v Horní Lidči konala Svatováclavská pouť, kterou navštívil i jedenadvacetiletý místní mladík. Ten kolem osmé hodiny večer zavolal na linku 158, že byl zbit a okraden dvěma neznámými muži. Operační důstojník na místo vyslal nejprve policisty z hornolidečského obvodního oddělení a jelikož existovalo podezření z poměrně závažného trestného činu loupeže, tak následně vyjel na místo i kompletní kriminalistický výjezd. Mladík stále opakoval, že v okamžiku, kdy močil pod železničním mostem, tak k němu zezadu přistoupili dva mladíci, kteří po něm chtěli peníze. Když jim prý řekl, že žádné nemá, tak ho jeden z nich chytl za tričko, shodil na zem a z kapsy kalhot mu ukradli mobil za 3 000 korun, pak z místa utekli. Přepadený mladík byl v té době pod vlivem alkoholu, při dechové zkoušce mu policisté naměřili 1,37 promile.                                
 
Kriminalistům, kteří se zaměřují na násilnou kriminalitu, se v průběhu vyšetřování loupeže podařilo ustanovit sedmadvacetiletého muže z Lidečka, který odcizený telefon užíval, čímž se stal jedním z podezřelých z loupeže. Ten ovšem tvrdil, že telefon vzal v cukrárně, když ho tam mladík zapomněl položený na stole. Kolegové se po zjištění této verze znovu vydali za poškozeným mladíkem. Ptali se znovu, jak o telefon přišel, i když několikrát padla otázka, jestli vše nebylo jinak, poškozený kriminalisty neustále přesvědčoval, že o telefon skutečně přišel při přepadení.
 
Až po několikatýdenním vyšetřování se poškozený mladík přiznal, že nemluvil pravdu. Uvedl, že telefon skutečně zapomněl v cukrárně, kde s kamarádem popíjel alkohol. Nedokázal pořádně vysvětlit, proč oznámil, že byl přepaden a ne pravdu, že telefon zapomněl v cukrárně. Když prý přepadení oznamoval na linku 158, tak byl opilý a pak už měl obavy prvotní oznámení měnit. Možná si myslel, že když by přiznal, že mobil zapomněl v cukrárně, tak by se policisté krádeži tolik nevěnovali a mobil by se mu nevrátil.
 
Lidé nemusí mít obavy, že když by oznámili „obyčejnou“ krádež telefonu, tak by se policisté tomuto případu méně věnovali. Krádež telefonu by šetřili policisté z hornolidečského obvodního oddělení, pokud ale mladík oznámil přepadení, museli být do vyšetřování úplně zbytečně zapojeny další složky policie mimo jiné i kriminalisté z násilné kriminality, kteří se místo vyšetřování vymyšlené loupeže mohli věnovat dalším násilným případům, kterých v poslední době přibývá. 
 
Sedmadvacetiletý mladík se krádeží telefonu dopustil přestupku na úseku majetku, za který mu ve správním řízení hrozí pokuta do 15 000 korun.
 
Existuje trestný čin křivé obvinění. Toho by se člověk dopustil v případě, že by někoho konkrétního lživě z trestného činu obvinil v úmyslu přivodit jeho trestní stíhání. To ale není případ popisované vymyšlené loupeže.
 
 
8. prosince 2014, por. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem