Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Lounští kriminalisté podvodníka odhalili

LOUNSKO - Zneužitím benefitů ostatních zaměstnanců si pracovník objednal zboží za více než 150 tisíc. 

V posledních dnech vyšetřovatel z Oddělení hospodářské kriminality Policie ČR Louny sdělil 30letému muži z obce na Chomutovsku obvinění z trestných činů neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a podvodu. Mladý muž pracující pro soukromou společnost na Lounsku se měl v listopadu loňského roku neoprávněně nabourat do benefitních účtů zaměstnanců této firmy a následně jejich prostřednictvím uhradit několik objednávek z internetového obchodu.

Postupovat měl vždy stejně. Bez vědomí oprávněných uživatelů měl v rámci benefitního programu na internetu zadat přihlašovací údaje některých zaměstnanců společnosti, které si předtím neoprávněně opatřil. Pomocí těchto údajů se pak měl přihlásit do zmíněných benefitních účtů. Cizí benefity, které zaměstnanci dostávají každý měsíc v podobě bodů a mohou si za ně například objednávat zboží z internetových obchodů, pak měl v několika případech odčerpat. Konkrétně během pár dnů vytvořil v internetovém obchodě více než 30 objednávek na různé zboží, u něhož měl vždy zvolit úhradu prostřednictvím zmíněného benefitního programu. Společnost poskytující benefitní program pak objednané zboží v plné výši uhradila, neboť vše vypadalo, že jde o řádné využití programu oprávněnými osobami.

Celkem si měl tímto způsobem dotyčný objednat a také převzít zboží v hodnotě přesahující 150 tisíc korun. Jednalo se hlavně o různé domácí spotřebiče, například kuchyňský robot, pekárnu na chleba, horkovzdušnou fritézu, robotický vysavač, reproduktory, ale třeba i o parfémy.

Když vedení firmy, která zaměstnává několik stovek lidí, zjistilo, že se některým ze zaměstnanců z jejich benefitních účtů ztrácí již připsané body, aniž by je sami využili, podala trestní oznámení na neznámého pachatele, protože nikdo netušil, kdo se za podvodným jednáním skrývá.

Policejní vyšetřovatel a kriminalisté spojili své síly a rozsáhlým operativním šetřením se jim podařilo získat řadu informací, jejichž vyhodnocením zjistili totožnost podezřelého muže, který byl sám zaměstnán ve zmíněné společnosti. Když měli dostatek důkazů, muže zadrželi a provedli u něho domovní prohlídku. Větší část podvodně získaného zboží se jim podařilo zajistit.

Dotyčného, který se k jednání pod tíhou důkazů přiznal, následně obvinili z výše uvedených trestných činů. U soudu mu za jejich spáchání hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

por. Mgr. Miroslava Glogovská
tisková mluvčí
Louny 14. dubna 2022

vytisknout  e-mailem