Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Loni zemřelo při nehodách 41 osob

KRAJ VYSOČINA: Počet nehod na Vysočině se zvýšil o jedenáct procent 

Na silnicích kraje Vysočina, včetně vysočinského úseku dálnice D1, policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v loňském roce vyšetřovali celkem 4 110 dopravních nehod, při nichž bylo 41 osob usmrceno – 35 osob přitom zemřelo bezprostředně po nehodě, 151 osob bylo těžce zraněno a dalších 1 393 osob utrpělo lehká zranění. Jde o předběžné výsledky statistiky.

Ve srovnání s loňským rokem se počet nehod zvýšil o jedenáct procent. Počet úmrtí se snížil ve srovnání s rokem 2014 o devět procent. Počet těžkých zranění se snížil o čtyři procenta a počet lehkých zranění se zvýšil o tři procenta.

Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a dalším majetku dosáhla částky 271 021 000 korun a byla vyšší o 34 procent ve srovnání se škodou způsobenou při nehodách v roce 2014. Ve 196 případech loni policisté při vyšetřování nehod zjistili, že řidiči před jízdou požili alkoholické nápoje a ve 12 případech byli řidič i pod vlivem omamných a psychotropních látek.

Na příčinách dopravních nehod se loni v největší míře podílel nesprávný způsob jízdy (1749 nehod), nepřiměřená rychlost jízdy (867 nehod), nedání přednosti v jízdě (297 nehod) a v neposlední řadě také nesprávné předjíždění (79 nehod). Na 55 nehodách se podílela technická závada.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

8. leden 2016

vytisknout  e-mailem