Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Loni zahynulo při nehodách 45 osob

KRAJ VYSOČINA: Počet dopravních nehod meziročně o 27 procent vzrostl 

Na silnicích kraje Vysočina, včetně vysočinského úseku dálnice D1, policisté v loňském roce vyšetřovali celkem 3 293 dopravních nehod, při nichž bylo 45 osob usmrceno, 185 osob bylo těžce zraněno a dalších 1 327 osob utrpělo lehká zranění. Jde o předběžné výsledky statistiky. Ve srovnání s loňským rokem počet nehod o 27 procent vzrostl. Počet úmrtí se zvýšil ve srovnání s rokem 2011 o 25 procent. Počet těžkých zranění o tři procenta poklesl a počet lehkých zranění se o sedm procent zvýšil.
 
Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a dalším majetku dosáhla částky 209 024 000 korun. Ve 202 případech policisté při vyšetřování nehod zjistili, že řidiči před jízdou požili alkoholické nápoje.
 
 „Na příčinách dopravních nehod se loni v největší míře podílel nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost jízdy, nedání přednosti v jízdě a v neposlední řadě také nesprávné předjíždění,“ řekl k příčinám loňské nehodovosti plk. Mgr. Jan Kostečka, vedoucí Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina s tím, že nedodržení bezpečné vzdálenosti bývá většinou příčinou nehod ve městech, kde je vyšší hustota  městském provozu. Co se způsobených následků týče, tak mezi nejzávažnější příčiny nehod, které končívají tragicky, patří nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě.
 
V místech všech smrtelných dopravních nehod v celém kraji se vždy provádí technické posouzení místa a jsou přijata taková opatření, aby se zabránilo možnému opakování tragédií. Dopravní inženýři jednotlivých územních odborů posuzují každé místo, kde dojde k tragické dopravní nehodě a navrhují dopravně inženýrská opatření. Některá z nich jsou poté v praxi realizována. Na některých místech nelze nehodě účinně zabránit žádným opatřením. Jde většinou o dopravní nehody chodců, cyklistů, ale i motocyklistů.
 
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
3. leden 2013
 

 

vytisknout  e-mailem