Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Loni skoro tři tisíce lidí. Obětí min je čím dál víc, varuje organizace

20. listopadu 2018 Počet obětí nášlapných min rok od roku roste. Podle organizace Mezinárodní kampaň za zákaz nášlapných min si loni jejich výbuchy vyžádaly 2 793 obětí a více než 4 400 zraněných. Celých 87 procent všech loňských obětí nášlapných min byli civilisté. 

Počet mrtvých stoupá navzdory tomu, že se díky úsilí úřadů, nevládních organizací i jednotlivců loni podařilo zničit 168 tisíc min. V roce 2016 bylo obětí zhruba 2,5 tisíce a v roce 2015 asi 1 900 lidí. Organizace předpokládá, že skutečný počet obětí je ještě mnohem vyšší. Až 87 procent všech loňských obětí nášlapných min byli civilisté. 

Podle mezinárodní kampaně za zákaz min se podařilo prokázat, že v loňském roce nové nášlapné miny položil stát v Barmě a v Afghánistánu, Kolumbii, Indii, Barmě, Nigérii, Pákistánu, Thajsku a Jemenu je položily některé z místních ozbrojených skupin.

Pozitivní zprávou podle Mezinárodní kampaně za zákaz nášlapných min (ICBL) je, že do likvidování min ostatní státy investují čím dál více peněz. „Celkem jsme zaznamenali nárůst o více než 200 milionů dolarů ve srovnání s minulým rokem, bohužel množství identifikovatelné podpory určené na pomoc obětem v posledních letech setrvale klesá a už dosáhla svého minima,“ uvedla zástupkyně organizace Landmine Monitor Marion Loddová.

Oblasti, ve kterých je možné narazit na nášlapné miny, jsou nadále i v Evropě. Týká se to především zemí bývalé Jugoslávie, kde větší zaminované oblasti jsou stále v Bosně a Hercegovině a Chorvatsku.

Ottawská konvence o zákazu nášlapných min, která zakazuje použití, skladování, výrobu a převod těchto výbušných zařízení, vstoupila v platnost v roce 1999 a dosud ji ratifikovalo přes 164 států včetně Česka. Naposledy v roce 2017 se připojily Srí Lanka a Palestina.

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/naslapne-miny-pocet-obeti-roste-icbl-dvd-/zahranicni.aspx?c=A181120_150423_zahranicni_kha

vytisknout  e-mailem