Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Lidské hyeny opět zaútočily

Frýdek-Místek – včera na Brušpersku neznámí pachatelé opět obelstili bezbranné seniory a okradli je o desítky tisíc korun.  

    Případ podvodu, jako přes kopírák, se odehrál v nedaleké obci u Brušperku. U dveří osmdesáti letých manželů zazvonili falešní zaměstnanci energetické firmy a sdělili seniorům, že jim přinesli přeplatek. Ten měl být nejen za elektřinu, ale také i za vodu. Jak to v těchto případech již bývá zvykem, podvodníci neměli drobné a chtěli rozměnit pěti tisícovou bankovku. Této lsti využili k tomu, aby zjistili místo, kde mají nic netušící podvedení uschované peníze. Pak už stačila jen chvilka nepozornosti a jeden z pachatelů využil tohoto nestřeženého okamžiku k tomu, aby odcizil z pokoje celou peněženku odkud brali důchodci peníze. Během několika minut, tak důvěřiví a bezbranní staří manželé přišli o úspory, které v tomto případě činily 110.500,- Kč.

    Tímto případem, který se jedním z mnoha, jimiž se policie zabývá, chceme upozornit širokou veřejnost na bezohlednost a chladnokrevnost pachatelů, kteří se neštítí okrást našet nezranitelnější spoluobčany-seniory. Apelujeme nejen na samotné seniory, ale také na jejich příbuzné a známé, aby právě v tento předvánoční čas plný shonu, byli obezřetní a preventivními kroky snížili riziko podvedení a krádeží na minimum.

    Doporučujeme, aby starší lidé nikoho nevpouštěli do svého bytu či obydlí, opatřili si vstupní dveře panoramatickým kukátkem a řetízkem. Přeplatky a podobné platby nikdy nenosí firmy domů v hotovosti, ale vždy zasílají peníze poštovní poukázkou. Koho dobře neznáte, tomu nerozměňujte peníze. Není vhodné reagovat na podomní prodej, který je často spjatý s relativně výhodnou nabídkou zboží. Zpravidla však jde o podvod, a v tom lepším případě, zakoupíte zboží nevalné kvality za neúměrně vysokou cenu!


 

por. Mgr. Vlastimil Starzyk
6. prosince 2013

vytisknout  e-mailem