Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Lidi v Hradci ohrožoval kuličkovou pistolí

Mladík se domníval, že mu lidé chtějí ublížit, hrozí mu až tři roky vězení  


Šestadvacetiletý mladík z Královéhradecka v prosinci minulého roku (2010) ohrožoval kuličkovou pistolí v Hradci Králové jednoho člověka na ulici a dalšího v obchodním centru. Přitom naštěstí nikoho nezranil. Za přečin výtržnictví a nebezpečné vyhrožování mu hrozí až tři roky vězení.

V neděli 12. prosince minulého roku (2010) odpoledne šestadvacetiletý mladík z Královéhradecka nejprve před kostelem na Velkém náměstí v Hradci Králové bezdůvodně pistolí mířil na náhodného chodce a přitom mu říkal: „Vypadni nebo…“. Navíc měl na hlavě kapuci od tmavé bundy. Chodci z obavy o svůj život, v domnění, že se jedná o opravdovou zbraň, se podařilo z místa utéct.

Poškozený pak vytočil tísňovou linku 158 a vše ohlásil na policii. Podle oznamovatele k incidentu došlo krátce po druhé hodině odpoledne. Přitom policistům sdělil, jak mladík vypadá a co měl na sobě.
Podruhé zaútočil zhruba o čtyři hodiny později v obchodním centru na náměstí 28. října ve středu krajského města. Při nakupování tam vytáhl na neznámého zákazníka zbraň a beze slov na něj mířil. Po chvíli svého jednání zanechal a odešel k pokladně zaplatit nákup. Těsně před pokladnou zbraň schoval do kapsy. Po zaplacení zboží z obchodu odešel pryč. Poškozený zákazník o incidentu ihned informoval ostrahu obchodního centra.
Následně byla o případu vyrozuměna policie. Přivolaní policisté začali ihned prohledávat nejbližší okolí. Při pátrání si všimli muže, který odpovídal popisu mladíka s pistolí. Muž byl strážci zákona zajištěn a předveden na policejní služebnu. Policistům se nakonec ke všemu přiznal. Při vyšetřování případu vyšlo najevo, že mladík na poškozené mířil plastovou kuličkovou pistolí bez zásobníku, kterou dostal od kamaráda. Navíc měla nebezpečná hračka poškozený mechanismus. Policistům uvedl, že si myslel, že mu lidé chtějí ublížit, a proto na ně mířil zbraní.

Mladík včerejšího dne (14. dubna 2011) převzal usnesení o zahájení trestního stíhání pro podezření ze spáchání přečinu výtržnictví a přečinu nebezpečné vyhrožování. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání až tříletým trestem odnětí svobody. Vyšetřování případu probíhá na svobodě.

Čtěte také: Policie stíhá mladíka, který ohrožoval lidi v Hradci kuličkovou pistolí  (iDNES .cz, 11. dubna 2011)

nprap. Anna Pešavová - 15. dubna 2011
 

vytisknout  e-mailem