Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Liberecký Toxi tým opět zasahoval

KRAJ – Žena si neoprávněně opatřovala léky. Nyní jí hrozí až osm let vězení. 

Kriminalisté z libereckého 1. oddělení obecné kriminality se v červenci minulého roku začali zabývat podezřením na přechovávání omamné a psychotropní látky jménem Zolpidem. Jedná se o léčivo, které se používá ke krátkodobé léčbě nespavosti a některých mozkových poruch.

Jedenapadesátiletá žena si voláním z různých telefonních čísel a mobilních zařízení neoprávněně opatřovala od lékařů předpisy na různé druhy léků, obsahujících právě psychotropní látku Zolpidem. Výdej těchto léků je přitom striktně vázán na lékařský předpis. Při telefonátech lékařům se vždy vydávala za konkrétního pacienta daného lékaře. Jména pacientů čerpala z okruhu svých známých, kdy při hovorech s nimi získávala informace, které se týkaly jejich zdravotního stavu a jména ošetřujícího lékaře.  Během následných telefonátů lékaře požádala o zaslání receptu po jehož doručení si léčivo vyzvedávala v lékárnách po celém území okresu Liberec, ale i na dalších místech České republiky. Je třeba zmínit i to, že osoby, jejichž jména zneužívala, o tom neměly povědomí.Léky

Policejní akce byla zrealizována v pondělí 17. dubna 2023 zadržením podezřelé. Ta byla obviněna ze zločinu Přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, za což jí v případě prokázání viny a následného odsouzení může hrozit trest odnětí svobody od dvou do osmi let.

Při dalším šetření kriminalistů bylo zjištěno, že tato žena během posledních tří let neoprávněně získala pro svoji potřebu přibližně 5500 tablet léčiva s účinnou látkou Zolpidem, (konkrétně asi 55.000 mg účinné látky – přičemž za značný rozsah je považováno již množství přesahující 7.000 mg), a to od téměř dvou desítek lékařů.

Případ byl pro nás zajímavý hlavně tím, jakým jednoduchým způsobem si žena léky obstarávala a jak byla schopna využít důvěry lékařů, kteří především za doby pandemie vydávali e-recepty jen po telefonické konzultaci“, uvedl vedoucí TOXI týmu kpt. Pavel Folprecht. Jednání lékařů bude řešeno ve spolupráci s Českou lékařskou komorou.

24. dubna 2023
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem