Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Liberecký psovod převzal ocenění v anketě "Statečné psí srdce"

LIBEREC - Díky záchranné akci v prosinci roku 2013 se liberecký psovod stal "Psovodem roku 2013 Krajského ředitelství policie Libereckého kraje" a služební pes Saros vysloužil ocenění "Statečné psí srdce za rok 2013" 

 

Dne 25. března 2014 se v pražské restauraci "Lokal blok" uskutečnilo předávání ocenění vítězům čtvrtého ročíníku ankety "Statečné psí srdce".  Tato anketa je partnerskou anketou Zlatého záchranářského kříže a je jedinečným oceněním tohoto druhu v České republice. Do projektu jsou zapojeni jak odborníci z různých bezpečnostních a záchranářských profesí, tak i široká veřejnost. V anketě jsou každoročně oceňováni výjimené psí činy vedoucí k záchraně lidských životů.

 

Ocenění proběhlo v následujících kategoriích:

Záchranný čin služebních a záchranářských psů (psi-profesionálové)

Záchranný čin neslužebních psů (psi-laikové)

Spící srdce (ocenění in memoriam)

Pomáhající srdce (ocenění dlouhodobě pomáhajícího psa)

 

Liberecký psovod pprap. Jiří Císař  převzal ocenění za svého čtyřnohého služebního pomocníka psa Sarose, který zvítězil v kategorii
Záchranný čin služebních a záchranářských psů.

Ocenění si získali za záchranu lidského života při plnění služebních povinností dne 7. prosince roku 2013. Cenu oceněný policista převzal z rukou známé spisovatelky a novinářky Báry Nesvadbové. 

 

 A jaký byl příběh se šťasným koncem, za který služební pes Saros získal vítězství v kategorii " Záchranný čin služebních a záchranářských psů"?

V sobotu 7. prosince 2013 ve 22,45 hodin oznámila žena z Liberecka na tísňovou linku 158, že pohřešuje svého otce. Pětapadesátiletý muž žil v rodinném domku v Krásné Studánce a jak se ukázalo, rozeslal celé své rodině e-mail na rozloučenou, ve kterém uvedl, že chce skoncovat se životem. Operační důstojník policie na místo vyslal hlídku z Obvodního oddělení Chrastava. Dcera pohřešovaného policistům sdělila, že rodiče jsou v rozvodovém řízení a otec tuto situaci velmi těžce nese, jeho psychický stav není dobrý a musí užívat antidepresiva. Policistům také sdělila, že v domě by se měla nacházet také střelná zbraň, kterou se však ani jí, ani policistům nepodařilo nalézt. Policejní hlídka si tedy vyžádala výjezd psovoda se služebním psem. Šlo o pprap. Jiřího Císaře a jeho služebního psa Sarose z Oddělení kynologických činností v Liberci. Po příjezdu na místo praporčík Císař nasadil Sarose k vyhledání stopy pohřešované osoby. To se povedlo a stopa vedla přes louku až k lesu. Poté, co se Sarosovi podařilo stopu udržet napříč celým lesem, dostal se on a jeho psovod na jeho okraj. Po pár metrech došli na volné prostranství. A tam, v husté trávě, Saros našel ležícího muže. Šlo opravdu o pohřešovaného pána, který byl naštěstí stále naživu. Na místo přijela rychlá záchranná služba a případ tak měl šťastný konec. Saros se skutečně předvedl - ve ztížených klimatických podmínkách vypracoval stopu v přibližné délce 2,5 kilometru. Poděkování za záchranu lidského života tak patří nejen jemu, ale pochopitelně i pprap. Jiřímu Císařovi. Ten se stal díky této záchranné akci držitelem titulu „Psovod roku 2013“ Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. A Saros si díky své šikovnosti pro změnu vysloužil ocenění Statečné psí srdce za rok 2013.

 

 

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974 466 207, 725/900210
4. dubna 2014

 

Odkazy do noveho okna

Statečné psí srdce 1 n

Statečné psí srdce 1 n 

Detailní náhled

Statečné psí srdce 2 n

Statečné psí srdce 2 n 

Detailní náhled

Statečné psí srdce 3 n

Statečné psí srdce 3 n 

Detailní náhled

Statečné psí srdce 4 n

Statečné psí srdce 4 n 

Detailní náhled

Statečné psí srdce 5 n

Statečné psí srdce 5 n 

Detailní náhled

Statečné psí srdce 6 n

Statečné psí srdce 6 n 

Detailní náhled

Statečné psí srdce 7 n

Statečné psí srdce 7 n 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem