Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pod pokličku práce kriminalistů přišli nahlédnout žáčci základní školy

LIBEREC – V tomto týdnu navštívily liberecké kriminalisty v ulici Pastýřská děti Základní školy Husova v Liberci.  

Je středa 19. listopadu 2014 ráno a na recepci budovy Policie České republiky Územního odboru Liberec v ulici Pastýřská již netrpělivě čeká skupinka nedočkavých dětí ze Základní školy Husova. Děti z I. stupně přišly na exkurzi k libereckým kriminalistům. Policistka z Oddělení tisku a prevence je odvádí na pracoviště kriminalistické techniky, kde budou moci z části nahlédnout do práce kriminalistů. Děti jsou plné očekávání a zvědavosti. Ne každému se poštěstí nahlédnout takto zblízka pod pokličku práce kriminalistů. Na Oddělení kriminalistické techniky se dětí ujímají samotní kriminalisté, kteří pro ně mají připraveno mnoho zajímových věcí.
 
Na začátku dětem vysvětlují, co všechno kriminalistický technik dělá a ukazjí jim pomůcky, které ke své práci používají. Poté děti rozdělí do tří skupinek. Jedna skupinka si vyzkouší kriminalistický fotoateliér, včetně pomůcek k měření, vážení a sestavování popisu pachatelů. Druhá skupinka si má možnost vyzkoušet daktyloskopické stopy – otisky prstů a trasologické stopy – otisky jejich obuvi. A pro třetí skupinku si kriminalisté připravili malou ukázku samotného místa činu.

 
Kromě toho, že si děti mohly vyzkoušet spoustu zajímavých věcí, odnesly si s sebou také otisky svých prstů nebo dlaní na papíře či v plastické hmotě a otisky své obuvi.

Tady však jejich exkurze ještě neskončila. Následovala ještě prohlídka rekogniční místnosti, kde si děty mohly zahrát na takovou malou rekognici. Celá exkurze byla završena prohlídkou policejních cel. Zde byla většina dětí velice překvapena, jak to vypadá za skutečnými mřížemi a závěr všech zněl, že v cele nebo ve vězení by zavřené být rozhodně nechtěly.
 
Na rozloučenou dostali žáčci ještě reflexní samolepky, záložky a rozvrhy hodin. Jak podotkla na začátku exkurze jejich paní učitelka, cílem bylo dětem ukázat, že policisté nedělají pouze represivní činnost,  ale věnují se i prevenci a pomáhají lidem ve chvílích, kdy se jim přihodí něco nepříjemného.
 
 
21. listopadu 2014
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem