Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Přeshraniční pronásledování

LIBEREC - Podezřelá osoba zadržena v Polsku 

Středeční odpoledne, kromě změny počasí, přineslo policistům řadu velmi těžce řešitelných situací.

Mezi událost, která vyžadovala velmi rychlé operativní a logické řešení patří bezesporu událost, která se začala v 14,15 hodin u Základní školy Višňová.

V areálu školy odcizili neznámí pachatelé dvě jízdní kola, která byla uložena a uzamčena ve stojanech před vchodem do budovy školy.
Krádež kol uviděl svědek, který zavolal na policejní služebnu. Vzhledem k tomu, že zloději kol odjeli z místa činu motorovým vozidlem, policejní hlídka Obvodního oddělení Frýdlant okamžitě vyjela po nich pátrat. Policisté dle popisu svědka záhy poznali vozidlo, které mělo kola odcizit a začalo pronásledování.
Pachatelé se s vozidlem značky Ford Escort snažili policistům ujet. Nejprve různě kličkovali v ulicích Frýdlantu, kdy nerespektovali dopravní značení, projížděli jednosměrnými ulicemi a činili vše proto, aby hlídce ujeli. K policejní hlídce se v průběhu pronásledování připojila ještě druhá hlídka. Ujíždějící vozidlo pokračovalo směrem na obec Kunratice. Policejní vozidlo dávalo po celou dobu pronásledování ujíždějícím znamení k zastavení, ale marně. Pachatelé nezastavili a naopak se snažili policejní vozidlo vytlačit ze silnice. Jedné policejní hlídce se nakonec podařilo ujíždějící vozidlo předjet.
Při pokusu o zastavení vozidla došlo ke střetu vozidel, což ale pachatele nezastavilo a oni pokračovali směrem k hranicím s Polskem.
Do nedávné doby by muselo být pronásledování ukončeno. Díky smlouvám o možném přeshraničním pronásledování / smlouva o spolupráci v boji proti trestné činnosti při ochraně veřejného pořádku a o spolupráci v příhraničních oblastech / bylo možné, aby hlídka pokračovala v pronásledování i za hranice naší republiky.
Ujíždějící vozidlo odrazovalo policisty od pronásledování i dalšími prostředky. Vzhledem k tomu, že mělo rozbité zadní sklo, začal jeden z pachatelů vyhazovat oknem části odcizených kol. Vozidlo se nepohybovalo pouze po asfaltových cestách, ale nakonec i v lesním porostu.
Nedaleko tepelných elektráren v Bogatynii vozidlo pachatelů zapadlo, ale bohužel v hluboké bahnité kaluži zapadlo i policejní vozidlo. Pachatelé této skutečnosti zneužili a rozutekli se do okolního lesního porostu.

Na místo činu byla přivolána i polská policejní hlídka, která uskutečnila ohledání místa činu a zajistila řadu potřebných stop.
Polští policisté záhy, na základě místní znalosti, zadrželi jednu podezřelou osobu, kterou umístili do policejní cely a dále pátrají i po ostatních pachatelích.

Případ je důkazem toho, že vzájemná spolupráce policií sousedících států přináší úspěchy v boji s kriminalitou.

por.Mgr.Ludmila Knopová
5. ledna 2012
tel. 724 179 464
email: tiskova.liberec@email.cz

vytisknout  e-mailem