Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zničili myslivecké posedy i krmelce

ČESKÁ LÍPA - Protože se nudili. 

     Policisté objasnili případy nepochopitelného  vandalství, ke kterým docházelo na Českolipsku v období od ledna do dubna letošního roku. Tehdy například mezi 22. a 30.  lednem kdosi v lesním úseku zvaném Bělochov u obce Zakšín poškodil tři myslivecké posedy. U jednoho byly vykopnuté dveře a poničená okénka, u druhého zase někdo rozbil skleněné okenní tabule a vytrhal vnitřní polstrování a  třetí posed někdo  vyvrátil, čímž došlo k polámání střechy i stojanu. Kromě toho tu myslivci našli povalený krmelec s  rozlámaným  krmítkem a utrženou střechou.

     Na centrální patrový krmelec, který sloužil mimo jiné i jako sklad krmiva pro lesní zvěř, zaútočili vandalové v lesním prostoru Dražejov v lokalitě Vrabcov u Dubé  mezi 24. a 26. dubnem a totálně ho zklikvidovali.

     Další případ vandalství byl ještě hlášen z jiného místa lesního prostoru katastru obce Zakšín, kde pachatel úmyslně poškodil dva dřevěné úly se včelstvy, které shodil na zem, a to v období od 3. do 10. dubna.

     Při objasňování případů útoků na posedy a krmelce zvažovali policisté jako možný motiv i nevraživost kohosi vůči tamnímu mysliveckému sdružení. Skutečnost však byla mnohem prostější. Pachateli všech výše popsaných případů jsou dva znudění 16 letí mladíci s trvalým bydlištěm v našem okrese, kteří si svými vandalskými činy jen zpestřovali dlouhou chvíli. Škoda, kterou na cizím majetku způsobili,  činí 34 000 korun. Více znepokojující je ale jejich duševní vyprahlost a neúcta k hodnotám.

     Policisté již oba mladíky trestně stíhají pro provinění na poškození cizí věci ve formě spolupachatelství. O jejich vině a trestu rozhodne zvláštní soud pro mladistvé. Ten je může poslat i na 6 měsíců za mříže.

 

 

por. Bc. Ivana Baláková
29. 12. 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem