Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Liberec navštívili švýcarští policisté

KRAJ - Krajskou policii v Liberci navšívili policisté z kantonu St. Gallen. Seznámili se se strukturou a činnostmi policie, viděli policisty při jejich práci. 

Akce
Kanton St. Gallen je partnerským městem Libereckého kraje, spolupráce mezi nimi byla
Pátrací akce_04
podepsána v říjnu 2011. V rámci této dohody byla navázána spolupráce i s krajskou policií v Libereckém kraji. Na jejím základě navštívilo vedení krajského ředitelství policie v květnu 2015 kantonální policii, kde její členové seznamovali české policisty s organizací a systémem své práce, strukturou trestných činů, apod.
 
V těchto dnech proběhla reciproční návštěva - policisté z kantonu St. Gallen byli přijati na Krajském ředitelství policie Libereckého kraje. Jejich dvoudenní návštěva byla zahájena na Krajském úřadu Libereckého kraje, kde je přijal hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Jejich další programová náplň měla již ryze policejní charakter.
 
V zázemí kavárny Pošta představil ředitel policie plukovník Vladislav Husák prostřednictvím prezentace základní informace o krajské policii. Tedy o struktuře policie, teritoriu, které spravuje, její další členění v rámci územních odborů, zaměření jednotlivých služeb, počtu policistů či složení kriminality. Svou činnost a zaměření práce prezentovali též náměstci krajského ředitele, a to po linii služby kriminální policie a vyšetřování a vnější služby.
 
Kromě teoretického diskurzu o činnosti Policie ČR byli švýcarští policisté přítomni rovněž každodenní praxi přímo v terénu. Shlédli práci policistů cizinecké policie, psovodů, polské a německé policie a celní správy při právě probíhajícím bezpečnostním opatření pod názvem "Medik", které bylo zaměřeno na monitoring přístupových tras od státní hranice s Polskou a Německou spolkovou republikou. Policisté se zaměřovali na kontrolu dokladů, pátrání po osobách a věcech, a v neposlední řadě na odhalování dovozu nelegálních látek na výrobu psychoaktivních látek.
 
Následující den byla švýcarská delegace přítomna další policejní akci, tentokrát fiktivní. A to pátrání po ztraceném dítěti. Na této demonstrativní akci představili čeští policisté organizaci pátrací akce, koorginaci jednotlivých složek a spolupracujících subjektů a v neposlední řadě i speciální technické vybavení, tzv. velitelsko-štábní vozidlo, v němž se díky nejmodernějším IT technologiím sbíhají veškeré informace a probíhá řízení celé akce.

Policejní ředitel plukovník Husák hodnotil návštěvu jako velmi přínosnou, zajímavou a obohacující pro obě strany. "Nyní se jednalo o informativní a seznamovací fázi, ale již plánujeme další setkání, a ta by již měla mít zcela konkrétní charakter," sdělil ředitel. "Již nyní jsme vyspecifikovali několik témat, která bychom chtěli do budoucna řešit," nastínil plukovník Husák.
 
Návštěvy krajské policie v Liberci se zúčastnil ředitel kantonální policie St. Gallen plukovník Bruno Zanga, vedoucí zvláštních činností regionální policie podplukovník Andreas Bruner, vedoucí dopravní policie a současně druhý zástupce ředitele major Christian Aldrey, vedoucí kriminální policie kapitán Stefan Kühne a vedoucí bezpečnostní policie kapitán Harald Dürig.

mjr. Bc. Vlasta Suchánková
17. 9. 2015
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí
Odkazy do noveho okna

Akce "Medik"_01

Akce "Medik"_01 

Detailní náhled

Akce "Medik"_02

Akce "Medik"_02 

Detailní náhled

Akce "Medik"_03

Akce "Medik"_03 

Detailní náhled

Akce "Medik"_04

Akce "Medik"_04 

Detailní náhled

Pátrací akce_01

Pátrací akce_01 

Detailní náhled

Pátrací akce_02

Pátrací akce_02 

Detailní náhled

Pátrací akce_03

Pátrací akce_03 

Detailní náhled

Pátrací akce_04

Pátrací akce_04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem