Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Letos zemřelo na silnicích Vysočiny šestnáct lidí

KRAJ VYSOČINA - Řidiči často hazardují a jezdí příliš rychle 

V průběhu prvního pololetí letošního roku vyšetřovali policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v kraji Vysočina celkem 1 197 dopravních nehod, při nichž zahynulo šestnáct osob. Při nehodách letos zemřelo sedm řidičů osobních vozidel, jeden řidič motocyklu, čtyři chodci, dva cyklisté a dvě oběti byly spolujezdci z vozidel.
 
Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet nehod zvýšil o čtrnáct procent. Ošestnáct procent poklesly nejtragičtější následky nehod – tedy počty smrtelných zranění.Čtyřiaosmdesát účastníků se při nehodách těžce zranilo, což je zvýšení o 53 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2010.
 
Dalších 484 účastníků utrpělo při nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za šest měsíců roku 2010 o jedno procento nižší. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se vyšplhala na 89 450 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2010 je o tři procenta nižší. V 92 případech policisté při vyšetřování nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje. U 68 účastníků dopravní nehody policisté zjistili hladinu alkoholu vyšší než jedno promile!
 
Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v kraji Vysočina stále řadíme způsob jízdy – 445 nehod, další velice častou příčinou je nepřiměřená rychlost – 378 nehod, nedání přednosti v jízdě - 107 nehod. Mezi dalšími častými příčinami lze nalézt také nesprávné předjíždění – 17 případů. V devíti případech byla příčinou nehody technická závada na vozidle.
 
Pokud bychom se zaměřili na rozbor dopravních nehod podle druhu vozidla, tak za první pololetí letošního roku havarovalo 1071 řidičů osobních vozidel, 310 řidičů nákladních vozidel, 16 řidičů autobusů, 68 motocyklistů a 65 cyklistů. V osmi případech havarovali řidiči traktorů. V období od ledna od konce června se stalo účastníkem nehody také 53 chodců a ve 46 případech se nehoda stala na přechodu pro chodce, v 27 případech v bezprostřední vzdálenosti do 20 metrů od přechodu pro chodce. Chodci zavinili devět nehod. V 54 případech řidič od nehody ujel.
 
Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina budou i nadále v rámci běžného výkonu služby i v rámci mimořádně vyhlašovaných dopravně bezpečnostních akcí zaměřovat svoji pozornost na komunikace, kde dochází nejčastěji k dopravním nehodám.  Zvýšená pozornost bude věnována také dohledu nad chováním řidičů nákladních vozidel, na řidiče motocyklů, cyklisty i chodce. Řidiči musí počítat s tím, že policisté budou kromě jiného kontrolovat, zdali řidič neusedl za volant pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Stejnou pozornost budeme věnovat technickému stavu vozidel.
 
Na začátku července a poté v průběhu celých dvouměsíčních prázdnin se policisté v kraji Vysočina ve větší míře zaměří na komunikace, po kterých přijíždějí a odjíždějí turisté na dovolené a z dovolených, na rekreační chaty nebo chalupy. Vyšší frekvenci vozidel lze očekávat zejména na tranzitních trasách k hraničnímu přechodu s Rakouskem, ale také na dálnici D1. Na dálnici D1 očekáváme vyšší provoz v srpnu, kdy se v průběhu dvou víkendů pojedou v Brně dva světové motocyklové závody. Cílem policistů je v průběhu celého léta dohlížet na dodržování pravidel silničního provozu a tím co nejvíce snížit riziko vzniku dopravních nehod.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
6. červenec 2011
 
 

vytisknout  e-mailem