Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Letos šetřili policisté již čtyřiadvacet nehod s účastí cyklisty

JIHLAVSKO: Cyklisté by měli myslet zejména na svoji bezpečnost.  

V letošním roce je v létě spíše chladněji s častým deštěm, přesto na silnice vyráží mnoho cyklistů. Při pohybu v silničním provozu by měli myslet zejména na svoji bezpečnost. V případě, že vyrazí na vyjížďku na jízdním kole děti, neměli by zapomenout na jejich bezpečnost dohlédnout rodiče.
 
Je také důležité připomenout, že dítě mladší deseti let smí jet po komunikaci na jízdním kole pouze pod dohledem osoby starší patnácti let. To se nevztahuje na jízdu po cyklostezce, v obytné a pěší zóně. Těžkým zraněním skončil na začátku července střet malého cyklisty s vozidlem v obci Jestřebí. Šestiletý hoch jel odpoledne na jízdním kole bez doprovodu osoby starší patnácti let. Při výjezdu na hlavní silnici nedal přednost v jízdě vozidlu VW Passat, se kterým se střetl. Malý cyklista se při nehodě těžce zranil a byl letecky transportován do brněnské nemocnice.
 
Všichni cyklisté zvýší svoji bezpečnost zejména vhodným oblečením s reflexními prvky, řádně připevněnou cyklistickou přilbou a kvalitní obuví. „Ochranná přilba je povinná pro cyklisty, kteří jsou mladší osmnácti let. I pro všechny ostatní cyklisty je ale nasazená a řádně připevněná kvalitní přilba jednoznačným přínosem při ochraně jejich života a zdraví“, řekl vedoucí Dopravního inspektorátu Jihlava npor. Radek Hamža, DiS.  
Přesvědčil se o tom desetiletý chlapec, který jel na začátku června po poledni ve skupince cyklistů tvořené dětmi a učiteli po silnici od obce Stará Říše
Stará Říše 1. 6. 2011Stará Říše 1. 6. 2011
směrem k osadě Doubrava. Malý cyklista se při projíždění zatáčky lekl protijedoucího vozidla a po smyku vjel do protisměru, kde do auta narazil. Chlapec byl při nehodě lehce zraněn. Vážnějšímu zranění malého cyklisty, které mu při střetu s vozidlem v protisměru bezprostředně hrozilo, zabránila a chlapce ochránila cyklistická přilba, kterou měl připevněnou na hlavě.
 
 
 
 
 
V letošním roce šetřili policisté na Jihlavsku již čtyřiadvacet dopravních nehod s účastí cyklisty, z tohoto počtu bylo sedmnáct mužů a sedm žen. (V loňském roce šetřili policisté od ledna do konce prosince celkem 38 dopravních nehod s účastí cyklisty. Třiadvacet nehod zavinili cyklisté a v patnácti případech cyklista viníkem dopravní nehody nebyl. V loňském roce při těchto nehodách jeden cyklista zemřel, devět bylo zraněno těžce a osmadvacet lehce, u čtyř cyklistů policisté zjistili požití alkoholu.)
K poslední nehodě s účastí cyklisty došlo ve středu 27. července v Jihlavě po druhé hodině odpoledne. Dvacetiletý cyklista nezvládl řízení jízdního kola a následně narazil do vozidla Škoda Favorit, které odbočovalo. Mladý cyklista se při nehodě zranil a byl převezen do nemocnice.  
 
Z celkového počtu  nehod s účastí cyklisty byli v sedmnácti přepadech viníky nehody sami cyklisté, v sedmi případech cyklista nehodu nezavinil.
Ne vlastní vinou skončil v nemocnici po dopravní nehodě jednačtyřicetiletý cyklista v polovině května u obce Hosov. Narazila do něho řidička vozidla při odbočování.
 
Při téměř všech nehodách se cyklisté bolestivě zranili. Dva se zranili těžce, jednadvacet lehce a jedna nehoda se obešla bez zranění.
Těžce zraněného devětačtyřicetiletého cyklistu transportoval vrtulník zdravotnické záchranné služby do brněnské nemocnice v polovině května. Před poledne havaroval pádem na vozovku při jízdě na jízdním kole Favorit od obce Dobroutov ve směru na Polnou.
 
Mezi cyklisty jsou i nezodpovědní lidé, kteří usedli na jízdní kolo pod vlivem alkoholu. V letošním roce už policisté šetřili dvě nehody, při kterých zjistili, že cyklista jel opilý. Jednou z nich je šedesátiletá žena, která havarovala mimo silnici do travnatého příkopu na konci května při jízdě na jízdním kole ve směru od obce Horní Myslová na Telč. Cyklistka se lehce zranila. Policisté jí při dechové zkoušce naměřili hodnotu nejprve 1,65 promile alkoholu a opakovaná zkouška ukázala hodnotu 1,71 promile alkoholu.
 
Velkou zodpovědnost mají cyklisté, kteří na jízdním kole přepravují dítě. Na jízdním kole, které je vybaveno sedadlem pro přepravu dítěte s pevnými opěrami pro nohy, smí vézt osobu mladší sedmi let pouze osoba starší patnácti let. Sedadlo musí být bezpečné a tudíž pevně připevněné a umístěné tak, aby nemohlo dojít při jízdě ke zranění dítěte ani k ohrožení bezpečnosti jízdy.
„Přepravovat dítě ve vozíku za jízdním kolem je zakázané, současná platná právní úprava toto neumožňuje. Cyklista neboli řidič nemotorového vozidla by se dopustil přestupku proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích a mohla by mu být udělena bloková pokuta až do dvou tisíc korun. Vozík není podle zvláštního předpisu schválen k přepravě osob na pozemních komunikacích,“ řekl npor. Hamža. Jak dále dodal, cyklista má při takové jízdě ztíženou manévrovatelnost a dítě je ve vozíku zranitelné.
 
Z dalších důležitých povinností cyklisty je nutné připomenout, že cyklista nesmí jet bez držení řídítek, držet se jiného vozidla, vést za jízdy druhé jízdní kolo, ruční vozík, psa nebo jiné zvíře. Nesmí také vozit předměty, které by znesnadňovaly řízení jízdního kola nebo ohrožovaly jiné účastníky provozu na pozemních komunikacích. Při jízdě musí mít cyklista nohy na šlapadlech. Pokud jede více cyklistů, smějí jet jen jednotlivě za sebou.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař 
29. července 2011

 

vytisknout  e-mailem